Konstatacija premijera Milanovića i ministrice Pusić da nisu ništa znali i nisu mogli spriječiti netransparentno trošenje novca u ministarstvima i tijelima državne uprave je lažna! Vlada potpuno ignorira pitanja saborskih zastupnika, koja smo joj postavili još prije godinu dana.  Nismo, naime, dobili nikakav odgovor. I to upravo na temu koja je rezultirala ostavkom ministrice kulture Andreje Zlatar Violić! A danas smo uputili još jedno zastupničko pitanje Vladi u kojem tražimo da se dostave točni iznosi koliko je novca, iz kojih stavki i u koje svrhe potrošeno na promidžbu pojedinih ministarstava! - sažetak je to poruka s današnje konferencije za novinare u Hrvatskom saboru naših zastupnika Jasena Mesića i Sunčane Glavak.

Izjave zastupnika Mesića i Glavak možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

MESIĆ: Odgovorite narodu tko i na koji način koristi službene kartice? 

Laž je da Milanović i Pusić nisu ništa znali i nisu mogli spriječiti netransparentno korištenje službenih kartica u ministarstvima i tijelima državne uprave. To ćemo pokazati adekvatnim saborskim dokumentima koji, nažalost, datiraju otprije godinu dana i na koje do danas nismo dobili nikakav odgovor. Postavili smo, naime, još 30. travnja 2014. zastupničko pitanje Vladi o tome tko i na koji način koristi službene kreditne kartice, sredstva za reprezentaciju, službena putovanja te postoje li takve odluke, ako na njih imaju pravo i pojedini drugi djelatnici u ministarstvima?

Milanović i svi ministri potpuno ignoriraju pitanja saborskih zastupnika upravo na temu koja je rezultirala ostavkom ministrice Zlatar Violić, a ministrica Pusić obmanjuje javnost i govori da su postavljeni „neki novi standardi“. 

Ni zrno odgovornosti za sramne čine

Smiješna je izjava ministrice Pusić i njezino protivljenje svakom daljnjem preispitivanju rada Milanovićeve vlade! U resoru ministra gospodarstva Vrdoljaka se, naime, navodi podatak o sedam službenih kartica s kojih je potrošeno više od 340.000 kuna! A 1,24 milijuna kuna je potrošeno na sklapanje autorskih ugovora - na što je Državna revizija u svom izvješću više puta upozorila. Je li to „nova praksa“ o kojoj govori ministrica Pusić - da su postavljeni „neki novi standardi“?! A Milanović je podupire? Je li „praksa“ da u ministarstvu gospođe Pusić postoji osam kartica s kojih je potrošeno 711.000 kuna za reprezentaciju? Pitamo se na što i zbog čega, kad istodobno MVPEI - koje bi trebalo biti glavni promotor hrvatskog turizma i gospodarstva - odustaje od ovogodišnjeg EXPO-a u Milanu? U slučaju ministra poljoprivrede Jakovine postoji dug viši od 300.000 kuna za službena putovanja - kako je utvrdila Državna revizija. 

Vidimo da je cijela Vlada zrela da preuzme odgovornost i podnese ostavku - počevši od Milanovića koji se ne drži svoje obveze poštivanja rokova za odgovore na pitanja zastupnika. Zajedno s Vesnom Pusić!      

GLAVAK: SDP-ov model - nema novca za lijekove, ali ima za skupi PR!

Hrvatskoj nedostaje novca za lijekove, dežurstva liječnika, a Milanovićeva vlada dopušta ministru zdravlja Vargi da angažira - PR agenciju?! Kako piše u odluci Vlade, agencija će se baviti poboljšanjem kvalitete i učinkovitosti zdravstvenih usluga u RH. Zar im za to treba PR agencija? Ako je netko bolestan, onda će ga PR-ovci za nešto više od 2 milijuna kuna valjda uvjeriti da čovjek zapravo - nije bolestan?! Uistinu smo postali zemlja apsurda! Vlada ima novca za PR, a nema za gladnu djecu u školama. Vladin „odred za čistoću“ - kojeg je Milanović imenovao - ide od agencije do agencije. A da možda krenu od same vlade i od sebe samih? Onda bi pronašli gdje „curi“ novac i dobili odgovore na pitanja koja je postavio kolega Mesić. 

PR na državni trošak

Što se tiče zastupničkih pitanja, danas smo uputili još jedno - u kojem tražimo da se zaključno s 27. ožujka - dostave točni iznosi koliko je novca, iz kojih stavki i u koje svrhe potrošeno na promidžbu iz pojedinih ministarstava! Čiji novac i koliko novca Vlada troši na promidžbu da bi nas uvjerila u ono što nitko apsolutno ne vjeruje - da „dobro rade“. Nitko nema pravo promovirati sebe na ovakav način, a čestitke i pozdravi pojedinih ministara mogu biti samo o njihovom privatnom trošku! Nadamo se da nećemo čekati mjesecima na odgovore i uistinu je skandalozno da se ismijava i baca prašina u oči javnosti. Te da se u ovoj sve težoj krizi, sa sve više nezaposlenih i blokiranih građana, na ovakav bezobrazan način angažiraju PR agencije!