Glasnogovornik Kluba zastupnika HDZ-a (i član nacionalnog Predsjedništva) Gordan Jandroković danas se u Središnjici u izjavi za mnogobrojne medije osvrnuo, među ostalim, na odluku Vlade RH o pokretanju postupka za prestanak Sporazuma o arbitraži između Hrvatske i Slovenije. 

Jandrokovićevu izjavu možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O ODLUCI VLADE O ARBITRAŽI

Odluka Vlade RH logičan je nastavak onoga što se jučer dogodilo u Saboru - koji je obvezao Vladu na prekid Sporazuma o arbitraži. Odluka je, dakle, očekivana! U HDZ-u smo svjesni da Hrvatsku sada očekuje pravna, politička i diplomatska bitka. Imamo, međutim snažne argumente! Pravda, moral i međunarodno pravo na našoj su strani - ne treba ustuknuti pred ikakvim pritiscima. Jasno i odlučno treba isticati hrvatske argumente - boriti se za državne interese! Rješenje će biti pozitivno za Hrvatsku!

O PRITISCIMA I DOSLJEDNOSTI

Hrvatska je punopravna članica EU i NATO-a za razliku od vremena kada smo bili u poziciji da smo tek htjeli postati članicom euroatlantskih integracija. Tada smo vrlo često bili izloženi i neprincipijelnim i nekorektnim pritiscima, pa i ucjenama! Ali, danas više nema razloga za ikakve strahove. Hrvatska mora nedvosmisleno i precizno reći ono što želi! U slučaju arbitraže sto posto smo u pravu i ne smijemo odustati od onoga što smo jučer jednoglasno u Saboru donijeli!

O RUPELOVOJ NEPRIMJERENOJ IZJAVI

Izjava bivšeg slovenskog ministra vanjskih poslova Rupela o „blokadi ulaska u Schengen“ je krajnje neprimjerena. Ona pokazuje kakva je bila slovenska politika tijekom pristupnih pregovora i sada ponovno - na isti način - Rupel pokušava slovenskim vlastima predložiti vođenje takve politike. No, ona se već jednom pokazala kao promašena i ako to pokušaju ponovno učiniti - sasvim sigurno će im se obiti o glavu!