Predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane (i predsjednik HDZ-a Virovitičko-podravske županije) Josip Đakić u Virovitici je za mnogobrojne medije komentirao to što se SDP-ova vlada suprotstavila donošenju ustavnog zakona u kojem bi se objedinila sva braniteljska prava. Takav zakon, naime, predložila su 54 oporbena zastupnika, no Milanović i dalje nema sluha za braniteljsku populaciju - Vlada je prijedlog odbila „argumentom“ da nije dovoljno potkrijepljen „analizom i ocjenom stanja“.

Izjavu Josipa Đakića pogledajte u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Nema zapreka donošenju

Vladina odluka o odbijanju zahtjeva oporbenih zastupnika jasno pokazuje da za njih branitelji ništa ne predstavljaju. Oni su već drugi put odbili da se u ustavni okvir stavi Zakon o pravima hrvatskih branitelja - prvi pokušaj bio je 2011. godine. Netočne su tvrdnje da ne postoji „temelj“, odnosno „zakonska osnova“ - jer svaki zakon koji se donosi po posebnim propisima može biti ustavni zakon. Prihvaćanjem našeg prijedloga branitelji bi stekli sigurnost, a ujedno bi se mogli zaustaviti i prosvjedi u Savskoj. 

Dolijevanje ulja na vatru

Nerazumijevanje Vlade i ministra Matića - koji je protiv branitelja i suboraca, a ne za njih - predstavlja još jedno dolijevanje ulja na vatru. Služenje SDP-u - kao što to čini Predrag Matić kojeg prosvjednici nazivaju bivšim ministrom - jasno svjedoči o tome da je izgubio kompas i da ne zna što čini. Iako itekako zna da bi ova gesta Vlade umirila, možda i prekinula prosvjed branitelja. 

U službi nesposobnog SDP-a

Saborski Odbor za ratne veterane sigurno će predložiti da se ide u ustavne promjene, koje traju bar dva do tri mjeseca. Dovoljno je vremena, dakle, da se sve zakonske norme stave u jedan ustavni zakon o pravima hrvatskih branitelja! Ministar Matić je instrument SDP-ove politike, koja drugi put odbija smiriti situaciju i učiniti da branitelji mogu čekati starost spokojno i zadovoljno. Ovakav postupak Milanovićeve vlade zasigurno neće pridonijeti dijalogu.

Ni volje ni razuma

Ne mogu vjerovati da je Matić rekao da je ustavni zakon „još jedna od podvala HDZ-a“. Mi se ne služimo podvalama - 2011. smo predložili ovakav zakon. I da su ga onda SDP i HNS prihvatili - danas ne bi imali prosvjede u Savskoj. Da ima razuma u ovoj vladi, Milanović bi došao u šator u Savskoj - ili pozvao sve predstavnike branitelja kod sebe. Razjasnili bi sve, vidjeli što se može učiniti i pronašli najbolje rješenje. To se, nažalost, nije dogodilo! Ne postoji kod ove vlade ni razuma, ni volje, ni ljubavi prema braniteljima.