U interesu zaštite hrvatskih građana, Klub zastupnika HDZ-a predložio je - u sklopu rasprave o nedorečenim izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju - da Hrvatski sabor usvoji dva zaključka. Prvi - da se Vlada i HNB obvezuju da u roku tri mjeseca definiraju trajno i održivo rješenje za obveznike kredita u švicarskim francima (vidi prilog 1).

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/video-obvezati-vladu-i-hnb-da-u-roku-...

Drugi pak zaključak (prilog 2) citiramo:

Obvezuje se Vlada RH da zajedno s Hrvatskom narodnom bankom i mjerodavnim tijelima državne uprave poduzme sve pravne mjere iz svog djelokruga da se onemogući ilegalno djelovanje stranih pravnih osoba (Raiffeisenbank i Raiffeisenlandes, banaka iz Raiffeisen grupe) na teritoriju Republike Hrvatske koje su ilegalnim plasmanima kreditnih sredstava upisivali založna prava na nekretninama hrvatskih državljana te da se poduzmu sve mjere za zaštitu hrvatskih državljana i onemogući provođenje ovrha na nekretninama i deložacija i ugrožavanje egzistencije kreditnih dužnika.

I dogodilo se ono što se, nažalost, i dogodilo na štetu naših ugroženih građana. Servilna Milanovićeva većina prihvatila je Vladine invalidne zakonske izmjene kratkoročnog dosega, a u toj tragikomediji nisu htjeli sudjelovati (nisu glasovali - ni za, ni protiv, ni suzdržano) HDZ-ovi zastupnici jer je predsjednik Sabora Josip Leko odbio da se parlament prethodno izjasni o našim utemeljenim zaključcima. 

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/video-konverzija-jedino-dugorocno-rjesen...

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-rjesenje-za-svicarce-konverzij...

Klub zastupnika HDZ-a potom je zatražio stanku kako bi se raspravilo o neodgovornosti i poltronstvu saborske većine, a o svemu je u ime HDZ-a govorio Ivan Šuker:

Sluganski Leko

Sve ovo podsjeća na nogometnu utakmicu u kojoj su svi gledatelji na stadionu i televiziji vidjeli da je gol postignut rukom, međutim, sudac kaže da je gol regularan! Upravo se to danas dogodilo u Hrvatskom saboru. Klub HDZ-a je onemogućen izraziti svoje stajalište o Zakonu. Žao nam je, predsjedniče Sabora, što ste se stavili u ulogu sluge premijera Milanovića. Javnosti je jasno da je Vlada napravila katastrofalni zakon samo kako bi jedan čovjek mogao tvrditi da je nešto napravio!

„Veliki vođa“ im važniji od građana

Ne mogu shvatiti da su zastupnici SDP-a i njegovih koalicijskih partnera glasovali protiv zaključka koji nudi rješenje za kredite u švicarskim francima i protiv zaključka o nasilju ilegalnih institucija nad hrvatskim građanima!? Klub HDZ-a je tražio da državne institucije obustave ovrhu nad sredstvima imovine opljačkanih hrvatskih građana. Drugim smo zaključkom namjeravali natjerati državne institucije da rade svoj posao i poslati jasnu poruku da građane u Hrvatskoj nitko ne može ni legalno ni ilegalno pljačkati! Pitam se: jesu li zastupnici Kukurikua ovdje da pomognu i bore se za interese hrvatskih građana ili da promoviraju velikog vođu?!

PREMIJER SPRIJEČIO KONSENZUS!

Neposredno prije glasovanja, Sabor je raspravljao o amandmanu koji je Vlada, po hitnoj proceduri, uputila na vlastite zakonske izmjene. Amandmanom se predlaže da se „Zakon o potrošačkom kreditiranju odnosi na sve ugovore o kreditu neovisno o iznosu“. Klub HDZ-a imao je niz primjedbi, a iznio ih je također Šuker:

Ovom nekritičkom mjerom velika skupina hrvatskih građana koja je možda najviše pogođena - a to su poljoprivredna gospodarstva - potpuno je zanemarena. Vlada svoje „rješenje“ nije ni stručno razmotrila, ni obrazložila, niti je napravljena analiza kako bi se vidjelo koga u Hrvatskoj tečaj „švicarca“ uistinu pogađa. Zakon uopće ne govori o građanima i gospodarstvenicima koji su uzeli kredite u eurima. 

Milanović glumi državnika - građani plaćaju!

U Hrvatskoj, koja je inače jako podijeljena, svi su sudionici u ovom procesu bili blizu konsenzusa. I ovdje u sabornici jučer se manifestiralo zajedništvo u želji za rješavanjem ovog problema. Ali tu želju da se zajedništvom riješi trauma naših građana ruši jedan čovjek - predsjednik Vlade Zoran Milanović koji nije niti sudjelovao na dogovorima! Ali, on je „kresnuo“ svoju ideju jer, zamislite, želi djelovati državnički! Bitno je da sve izgleda kao „državnički postupak“, pa me boli briga što će to na kraju platiti hrvatski građani!