Neki predstavnici vladajuće većine ovdje ne samo optužuju, nego i presuđuju ljudima o kojima se pravosuđe još nije pravomoćno očitovalo. To je uzor koji vidim samo u krajnje boljševičkim režimima i mislio sam da se to vrijeme u Hrvatskoj više neće vratiti. Ali, način na koji se predstavnici vladajuće većine - koji zauzimaju najviše pozicije u državi - odnose ne samo prema političkim neistomišljenicima, nego i prema čitavoj hrvatskoj javnosti je nešto što govori u prilog tome da građani o Saboru misle jako loše! - istaknuo je, među ostalim, saborski zastupnik Davorin Mlakar u izlaganju uime Kluba zastupnika HDZ-a. Izlagao je nakon stanke koja je zatražena u povodu rada Sabora u ovom mandatu.

Istup našeg saborskog zastupnika Mlakara možete pogledati, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Hrvatski Sabor je u memoriji hrvatskoga naroda oduvijek smatran čuvarom hrvatske državnosti i nacionalnog identiteta. S tim karakteristikama najvišeg zakonodavnog tijela ušli smo i u ovaj mandat. Možemo rezimirati kraj ovoga mandata - u kojem su vladajuća većina i oni koji vode zasjedanja Sabora - uzeli si za pravo tumačiti zakone i propise kojima se služimo, reći ću krajnje blago, na vrlo osebujan način.

SDP-ova „demokracija“

Slušali smo priče sa saborske govornice o demokraciji, zaštiti ljudskih prava… Mnogi su se često pozivali na visoke vrijednosti demokratskog društva. Dužni smo to činiti - osobito se za te vrijednosti moraju zalagati oni koji nas predstavljaju. Ne zaboravljam ni Milanovića - koji tako „zdušno brani hrvatske interese“ - kako kaže Stazić. Milanovićeva saborska većina učinila je sve da onemogući demokratsku raspravu i da se čuje (i) drugačije mišljenje. To nije demokratski doseg kojim biste se trebali dičiti! A još je manje demokratski doseg govor mržnje koji slušamo.

Znakovita šutnja

Oni koji su svakodnevno u sukobu sa zakonom i čiji se moral - i vrijednosti - mogu itekako propitivati u našem društvu, nalaze se pozvanima s ove govornice prozivati ostale. To nije demokratski doseg kojem smo mi težili, to nije ono što smo očekivali od ovog visokog doma. Najmanje od vas g. Leko - umjesto da na govor mržnje prema političkim neistomišljenicima barem primjereno odgovorite, prešućivanjem Poslovnika i dosegnutih standarda, ustvari, omogućavate.

Revolucionarno pravo

Nismo ništa bolje očekivali niti od g. Stazića jer nas je - ne samo ovaj mandat nego i u ranijim mandatima - već naučio što od njega možemo očekivati. Ali - po staroj narodnoj - da se prvo pomete pred vlastitim pragom, to je zaboravio. Doći će vrijeme kada ćemo imenom i prezimenom govoriti o onima koji danas tako olako prozivaju svoje kolege. Naučili smo još nešto - što je najniže do kuda je Sabor pao - da neki predstavnici vladajuće većine ovdje ne samo optužuju, nego i presuđuju ljudima o kojima se pravosuđe još nije pravomoćno očitovalo. To je uzor koji vidim samo u krajnje boljševičkim režimima i mislio sam da se to vrijeme u Hrvatskoj više neće vratiti. Ali, način na koji se predstavnici vladajuće većine - koji zauzimaju najviše pozicije u državi - odnose ne samo prema političkim neistomišljenicima, nego i prema čitavoj hrvatskoj javnosti je nešto što govori u prilog tome da građani o Saboru misle jako loše.