Hrvatski zavod za statistiku jučer je izvijestio da je pad industrijske proizvodnje u kolovozu iznosio alarmantnih 4,7 posto na godišnjoj razini - najviše od svibnja prošle godine. Na konferenciji za medije, održanoj danas u Saboru, HDZ-ovi zastupnici Ivan Šuker, Domagoj Ivan Milošević i Đuro Popijač osvrnuli su se na porazne rezultate (ne)rada Milanovićeve vlade koja je gospodarstvo dovela na rub propasti. 

Prenosimo njihove ključne poruke, a cjelovita izlaganja pogledajte u nastavku:

MILOŠEVIĆ: Milanović obmanjuje javnost!

Još uvijek odzvanjaju Milanovićeve rečenice iz SAD-a da „ova vlada zna što hoće“. A „znanje“ svoje vlade potvrdio je i u Saboru nekoliko dana ranije u svom „izvješću“ kazavši da je izvoz porastao 14 posto. Tada su svi bili zaprepašteni, budući da izvoz teško može rasti 14 posto - s obzirom na stagnaciju (ili pad) industrijske proizvodnje. Podsjećam da je prije nešto više od godinu dana izmijenjena metodologija izračuna pa je po sjevernokorejskoj navadi Milanović uzeo podatak koji je rezultat upravo te nove metodologije. 

SDP-ov teror poreza

Ono što Milanović nije spomenuo - a na što stalno upozoravamo u protekle dvije godine! - su neprekidne izmjene poreznih stopa. Svojevrstan „porezni ringišpil“ gdje nitko ne zna kada će njime biti zahvaćen. Bilo da se radi o građanima ili, pak, o poduzetnicima! U mandatu ove vlade svjedočimo i nezaustavljivom padu konkurentnosti. A neprekidno govore o famoznim reformama kojih nema... Jedna od ostavština ove vlade je 10 milijardi eura novog duga! Nažalost, Vlada ne samo da nema odgovore na ključne probleme, već nudi sulude ideje i izmjene ekonomskih politika. 

ŠUKER: SDP će ostati zapamćen po rekordnom rastu javnog duga!

Najbolje ogledalo (ne)uspješnosti jedne vlade je prihodovna strana proračuna. Rashodovna je strana proračuna, pak, najbolje ogledalo želi li vlada uopće provesti reforme. Da u proračunu nema prihoda iz drugog mirovinskog stupa (policajci, vojnici i oni koji primaju plaću po posebnim propisima), deficit bi u prvih šest mjeseci iznosio preko 13 milijardi kuna. Ovaj jednokratni prihod zapravo je dugoročni rashod državnog proračuna, jer sve su to sredstva koja će se morati isplaćivati iz proračuna nakon što ti ljudi odu u mirovinu.

Opustošili su poljoprivredu!

Svi navedeni loši makroekonomski pokazatelji imaju negativan efekt na proračun i s obzirom da je - proračunski gledano - ova godina za nama, realni problem države je proračun u 2015. godini. Milanovićeva će vlada u svom mandatu napraviti rekord rasta javnog duga RH! Trenutno najveći problemi - oni koji najviše utječu na pad BDP-a - su u poljoprivredi i prehrambenoj industriji. Poljoprivreda je s 5 posto udjela u BDP-u, nažalost, pala još niže - na 3,4 posto. I to je dugoročno vrlo opasno!

POPIJAČ: Poljoprivrednici su dovedeni na rub očaja!

Činjenica da je poljoprivreda najviše „potegnula“ u negativnom smislu govori da se krećemo ka slomu poljoprivredne proizvodnje. Ne da ne znamo više nešto proizvesti, već i kad nešto proizvedemo onda to nemamo više gdje plasirati. Ovih se dana aktualizirala priča oko mesa, proizvodnja mliječnih proizvoda je u zadnje dvije godine dramatično pala, a danas smo svjedoci da proizvođači voća i povrća bilježe svoju zadnju sezonu jer ono što uberu sada nemaju više gdje isporučiti. Na našim policama i tržnicama više nećemo imati domaće voće i povrće!

Nezapamćeni diletantizam 

Izuzetno zabrinjavajući trend je pad proizvodnje u energetici. Usprkos nevjerojatnoj godini povoljnih klimatskih uvjeta, zabilježen je pad preko 18 posto. Ne da nije ništa učinjeno u onom dijelu gdje je Vlada nagovještavala silne investicije, već i u onom koji je naslijedila. Vrlo brzo ćemo doći do porazne činjenice da ćemo 90 posto energetike morati uvoziti!  Ovo se ne može u kratkom razdoblju popraviti i trebat će - poslije ove devastacije i industrije i gospodarstva u cjelini! - neko vrijeme i ozbiljni potezi da se uopće vratimo na neke normalnije brojke.