Saborski zastupnik (i predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku) dr. Miro Kovač u izlaganju u ime Kluba zastupnika HDZ-a izrazio je zabrinutost zbog uhićenja bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Orašju (BiH), inače i hrvatskih državljana:

- Očekujemo od svojih vlasti da u suradnji s kolegama u BiH prekinu tu pravnu nesigurnost, da se zna tko je sve optužen, tko će sve biti optužen, koga se namjerava uhititi. Pravna nesigurnost je neprihvatljiva za nas u Hrvatskoj. Kad je u pitanju situacija u BiH, očekujem od svoje Vlade, od Predsjednice RH, da raščistimo ovu stvar, prekinemo pravnu nesigurnost među Hrvatima u BiH. Ispada da nekome smeta da se podržava BiH i njena integracija u Europsku uniju. Želim vjerovati da je to krivi dojam. Nije normalno da naša Vlada otputuje u BiH, pošalje pozitivnu poruku da želi pomoći BiH, a kao čestitku dobije deset uhićenja u Bosanskoj Posavini.

Hrvati - najveće žrtve rata u BiH

Dr. Kovač upozorio je i na goleme demografske gubitke s kojima se suočavaju Hrvati u BiH:

- Hrvati u BiH na referendumu su se  u velikoj mjeri izjasnili za neovisnost BiH, prvi su ustali protiv agresije na nju i zapravo spasili BiH. Manje ih je u BiH nego prije 25 godina, Hrvati su najveće žrtve rata u BiH - posebno u dijelu koji zovemo Republika Srpska, gdje su Hrvati u velikom broju istrijebljeni. Nećemo se miješati u rad pravosudnih tijela u BiH, ali imamo pravo upozoriti na kontekst. Hrvatska je sujamac cjelovitosti BiH te ima obvezu jamčiti osobitu skrb Hvatima u BiH.

Izlaganje dr. Kovača možete pogledati u cijelosti: