Vlade Republike Srbije izigrale su ili ignorirale sve inicijative hrvatskih vlada da svaka od tih dviju država procesuira ratne zločine koji su počinjeni (isključivo) na njenom teritoriju - istaknuo je HDZ-ov saborski zastupnik Vladimir Šeks gostujući prošlog tjedna u HTV-ovoj emisiji Studio 4 (urednik & voditelj: Jozo Barišić). 

Tema, dakako, „imperijalistički“ zakon o univerzalnoj jurisdikciji, kojim se je Srbija proglasila nadležnom za sve ratne zločine na području bivše Jugoslavije, tko god i gdje god i nad kim god ih počinio! 

Ukroćena goropadnica 

Šeksova sugovornica SDP-ovka Ingrid Antičević Marinović nije mogla smisleno objasniti ključno proturječje u Milanovićevoj naglo probuđenjoj (predizbornoj) brizi za Veljka Marića, hrvatskog branitelja koji uslijed spomenutog zakona leži u srbijanskom zatvoru.

http://hdz.hr/vijest/iz-sabora/video-cas-uvjeti-srbiji-cas-ne-milanovice...

http://hdz.hr/vijest/eu/rastimani-orkestar-o-eu-uvjetima-srbiji-milanovi...

Nakon što je SDP-ova vlada, naime, službeno odbila prijedlog 57-ero sabornika, uglavnom HDZ-ovih, da Srbiji uvjetuje europski put povlačenjem prijepornog zakona, Milanović je izjavio suprotno - da je povlačenje toga istog zakona jedan od uvjeta za srbijansko članstvo u EU! Pritom je izbjegao - kao i njegova suradnica Antičević Marinović na HTV-u - komentirati to da potpredsjednica Vlade Vesna Pusić pak napominje da „RH ne postavlja Srbiji nijedan novi uvjet“!?

Zbilja, tko je tu lud? Prenosimo Šeksove izjave iz gostovanja u emisiji Studio 4:

Uzurpatorica hrvatske jurisdikcije

Srbija je izigrala sve dogovore i krenula sa suđenjima i hvatanjem hrvatskih državljana. Vlada odjednom pokušava riješiti sudbinu Veljka Marića, ali, uzalud - jer kada treba donijeti odluku o transferu natrag u Hrvatsku, Srbija jednostavno ne daje nikakav odgovor. 

Jedino rješenje jest da se na Srbiju izvrši pritisak preko EU i da joj se jasno dadne do znanja da nema više skrivača. Zakonom o univerzalnoj jurisdikciji Srbija je prekršila povelju UN-a i međunarodno pravo. Srbija je uzurpirala jurisdikciju hrvatske države. Naš branitelj Veljko Marić može se spasiti jedino ako se snažno uključi Bruxelles te Srbiji poruči da s ovakvim zakonom neće moći u EU!

SDP sam sebi skače u usta

SDP-ova vlada dala je negativno mišljenje o prijedlogu zaključka 57-ero zastupnika kojim bi Sabor obvezao aktualnu garnituru u Banskim dvorima da u pregovorima o ulasku u EU - a u vezi Poglavlja 23 (Pravosuđe i ljudska prava) - natjera Srbiju na povlačenje toga skandaloznog zakona. 

Europski standardi

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-euroklub-hdzhss-podnio-12-amandmana-na...

Prihvaćanje amandmana koje su u Europskom parlamentu naši zastupnici podnijeli na Izvješće o napretku Srbije bit će snažno upozorenje toj državi da je Hrvatska ne kani ucjenjivati, ali da će ustrajavati na prihvaćanju europskih standarda. 

Bez popuštanja!

Isto kao što je Republika Slovenija blokirala pregovore Republici Hrvatskoj, tako bi Hrvatska trebala Srbiji blokirati pregovore ne samo u dijelu koji se odnose na Poglavlje 23, nego reći „Stop!“ do daljnjega!