Neozbiljno i neodgovorno je da Ministarstvo financija predlaže izmjene zakona bez procjene fiskalnog učinka. Ove mjere, naime, neće biti neutralne po proračun. Ovo je čak 44. zahvat Milanovićeve vlade u porezni sustav u zadnje tri godine! Posljedica - nered, konfuzija, nepravda i uništavanje gospodarstva! - sažetak je poruka naših sabornika iz današnje rasprave o izmjenama Općeg poreznog zakona. 

Opet šlampavo

Preciznim su argumentima naši sabornici upozorili, među inim, da novine u zakonu upućuju na veliku dozu subjektivnosti u odlučivanju Porezne uprave. Što nikako ne bi smjela biti „odlika“ jednog ovako važnog zakona. A uistinu je nerazumljivo da Ministarstvo financija predlaže izmjene zakona bez prethodne procjene učinka. Uime Kluba zastupnika HDZ-a izlagao je sabornik Ivan Šuker. Replicirali su dr. Goran Marić, Domagoj Ivan Milošević i Ivan Šuker. 

Istupe naših sabornika pogledajte u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

ŠUKER: Ad hoc mjere na fonu populističkih mjera bez konkretnih rješenja!

Dio izmjena ovog zakona su ad hoc mjere! Koje neće donijeti ništa kvalitativno! Zašto? Prije ste tvrdili da je nešto „katastrofa i ne valja“, a danas donosite istu stvar i tvrdite da je to - „sjajno“. Vi ste u izmjenama dali odredbu koja je bila i prije - ako se knjigovođi daju ovlasti da dostavi određene podatke, on ih je nosio u Poreznu upravu. Ova je odredba, dakle, suvišna. Najbitnije u ovom zakonu - članak 13. - samo je još jedna u nizu populitičkih mjera kao što su otpis dugova, zamrzavanje švicarskog franka... No, bez konkretnih rješenja!  

Nepodnošljiva lakoća neznanja

Citiram iz zakona: „Upravni ugovor s poreznim obveznikom sklapa čelnik poreznog tijela.“ Da pojasnim - nema „poreznog tijela“, postoji, naime, porezna uprava i čelnik porezne uprave. Na početku svake godine ministar financija određene ovlasti prenosi na čelnika porezne uprave. A ne - „čelnika poreznog tijela“. To je termin koji se ne koristi! Nema ga u zakonima.

MARIĆ: Milanovićev „uspjeh“ - porezima protiv malih poduzetnika!

Nikako ne mogu razumjeti da Ministarstvo financija predlaže zakon bez procjene fiskalnog učinka! Ako nema procjene, onda se podrazumijeva da nema ni učinka? Ili ovaj zakon ima - neutralan učinak? Pa zašto ga onda donosite? Porezni sustav, naime, podrazumijeva stabilnu, funkcionalnu i usklađenu cjelinu. A ove su su izmjene vaš čak 44. zahvat u porezni sustav u zadnje tri godine! 

SDP-ov porezni vrtuljak

Ovo je zadnji čin drame koja se zove - predstečajna nagodba. Onima kojima ste u predstečajnim nagodbama oprostili najveći broj dugova - ostatak im sada reprogramirate. A što misle mali poduzetnici - Milanovićevoj vladi uopće nije bitno. Ova je vlada porezni sustav napravila nefunkcionalnim. Bez načela je i logike. S visokom razinom nereda. Porezni je sustav danas - da rezimiramo - duboko nepravedan, generator konfuzije i prepreka gospodarskim aktivnostima

MILOŠEVIĆ: Milanovićevo „igranje“ s porezima produžava agoniju recesije! 

Sve češće strani me novinari pitaju kako objasniti da je Hrvatska već sedmu godinu u recesiji. Odgovaram im da su dva razloga: neprestano „igranje“ Milanovićeve vlade s porezima i antipoduzetnička klima. A odlazak ministra Lalovca u Berlin je - krajnje licemjeran. Dok Milanović, naime, neprimjereno napada HDZ jer s ponajboljim njemačkim institutom IFO surađuje na izradi gospodarskog programa, Lalovac se o porezima savjetuje - u Njemačkoj.

ŠUKER: Zakon bez procjene fiskalnog učinka - neozbiljno i neodgovorno!

Porezna uprava bi trebala biti najdinamičnije tijelo državne uprave. A ne koje prekida određene procese pa ih onda - nastavlja. Ova izmjena zakona upravo to potvrđuje! Neozbiljno i neodgovorno je da Ministarstvo financija predlaže zakon bez procjene fiskalnog učinka. Ove mjere, naime, neće biti neutralne po proračun. A većina ovih mjera mogu za laike izgledati kao određena poboljšanja, no ovaj zakon, nažalost, upućuje na previše subjektivnog odlučivanja! A to je nešto najgore što se može dogoditi!