Josipović, Milanović i Pusić na Šešeljevo su puštanje reagirali dezorijentirano i - mlako! Naša je vanjska politika nekoordinirana - pokvarili smo odnose s glavnim saveznicima. A u međuvremenu nas se stalno „bombardira“ regijom kao vanjskopolitičkim prioritetom?! - glavna je to poruka koju je u ime Kluba zastupnika HDZ-a uputio Gordan Jandroković na današnjoj saborskoj raspravi prilikom donošenja Deklaracije u vezi s odlukom Međunarodnog kaznenog suda o privremenom puštanju na slobodu optuženika Vojislava Šešelja. 

Dodvoravanje Beogradu

Deklaracija je usvojena jednoglasno, no nemoguće je bilo čime skriti servilnost i sramotu onih koji su trebali „obraniti čast“ hrvatske vanjske politike - Milanovićeva predsjedničkog kandidata Josipovića, samog premijera i ministrice Pusić. Jandroković je - budimo slikoviti - preciznim sitnozorom kritički jasno i argumentima razgolitio svu bijedu aktualne hrvatske vanjske politike vođene iz Banskih dvora i s Pantovčaka.

Prenosimo ključne naglaske iz Jandrokovićeva izlaganja:

Iznevjerila međunarodna pravda

U slučaju Šešelj, kristalno jasno su na vidjelo izašla tri elementa! Prvi je nevjerodostojnost Haaškog suda - međunarodne pravosudne institucije nisu uvijek na visini povijesne odgovornosti i otuda ovoliki prijepori o puštanju Šešelja. Ne samo u Hrvatskoj. Čak i Europski parlament raspravlja o Haaškom sudu! Dobro je da smo u tekstu Deklaracije naglasili da je odluka o Šešeljevu puštanju na privremenu slobodu neprihvatljiva i zatražili njen opoziv!

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-izradujemo-rezoluciju-koja-ce-osuditi-...

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-o-rezoluciji-ep-za-razliku-od-josipovi...

Znakovita šutnja službenog Beograda

Drugi element - Srbija. Tamošnje vlasti nisu reagirale onako kako su trebale. A to govori da ideja „velike Srbije“ i dalje živi, da ima određenu političku snagu. Nekadašnji najbliži Šešeljevi suradnici, naime, danas obnašaju ključne dužnosti u srbijanskoj izvršnoj vlasti. Predsjednik Srbije je četnički vojvoda - koji se od te titule nije ogradio! A premijer Vučić je isto bio Šešeljev bliski suradnik! 

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/video-hdz-zatrazio-raspravu-o-sramotn...

Šešelj prekraja granice - Josipović „žali“

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-josipovic-je-do-danas-sutio-o-...

Treći element - hrvatska vanjska politika, odnosno uistinu razočaravajuće reakcije Josipovića, Milanovića i ministrice Pusić. Josipović je izrazio „žaljenje“!? A Pusić je „reagirala“ tako što je ustvrdila da „diplomacija nema ništa s time“. Skandalozno i neshvatljivo! A potom je izrazila sućut. No sućut ne izražavate, poput nje, onima koji su zločine činili, nego obiteljima onih nad kojima su zločini počinjeni. Nedopustiva pogreška!! I stoga je Klub HDZ-a bio odmah na to reagirao! 

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/video-seselj-zaziva-veliku-srbiju-beo...

Josipović = Documenta = „ratni sukob“

I danas, nažalost, na hrvatskoj političkoj sceni neki dovode u pitanje temeljne vrijednosti na kojima počiva moderna hrvatska država. Evo, neki dan smo mogli čuti tezu predsjednice Documente Vesne Teršelić kako bi se Domovinski rat trebao zvati „ratni sukob u RH“?! A Josipović, umjesto da osudi takve izjave, Documentu naziva„savješću hrvatskog društva“!?

MLAKAR: NE ŽELITE ČUTI ISTINU O SEBI!

Prije Jandrokovićeva izlaganja, potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Davorin Mlakar oštro je kritizirao Milanovićeva predsjednika Sabora Josipa Leku i SDP-ovu poslušnu većinu da načinom rasprave o deklaraciji o Šešelju želi sakriti raspravu o vanjskoj politici, točnije njenom bijednom podilaženju „politici regiona“!

- HDZ je predlagao da se odmah po uvrštavanju Deklaracije u dnevni red otvori ta rasprava, no vi to ne dopuštate! Da je Hrvatska imala kvalitetnu vanjsku politiku - i štitila nacionalne interese! - ova bi deklaracija bila nepotrebna. Ali, budući da Josipović i Vlada nisu bili u stanju reagirati na odgovarajući način, sada u Saboru pokušavate spriječiti izjašnjavanje o vanjskoj politici!

Naši su sabornici podržali tekst Deklaracije, ali i zatražili da Vlada do 10. prosinca dostavi Saboru cjelovito izvješće o oblikovanju i vođenju vanjske politike (v. prilog).

PrivitakVeličina
ZAKLJUČAK KLUB HDZ-a DEKLARACIJA70.88 KB