Milanovićeva poslušnička većina u saborskom Odboru za Ustav danas je podržala SDP-ove izmjene Zakona o izboru zastupnika u Hrvatskom saboru. Pritom su odbili HDZ-ov prijedlog o izmjeni Ustava RH kako bi se ispravila nepravda prema hrvatskim državljanima izvan RH. 

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/video-vracanje-prava-hrvatima-i...

HDZ, kako je stalno najavljivao, stoga i nije mogao, nije želio podržati SDP-ov prijedlog kojim je zacementirana diskriminacija Hrvata izvan Hrvatske. Jer što se tiče preferencijalnog glasovanja - nemamo ništa protiv. Uostalom, mi smo ga i uveli na prvim izborima za članove Europskog parlamenta. 

Produbljena diskriminacija

Član Odbora za Ustav i potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Davorin Mlakar:

- Bez izmjene članka 45. Ustava izmjene izbornog zakonodavstva koje je predložio SDP kozmetičke su prirode! A omogućava se i glasovanje osobama kojima je oduzeta poslovna sposobnost - umjesto njih će glasovati njihovi skrbnici. Skrbnici će glasovati i za sebe i za štićenika - čime se krši ustavna odredba da svi građani imaju jednako pravo glasa. Dakle, jednima se glas udvostručuje, a drugima se prohibira!?

Otvoreno u Otvorenom

Na temu izmjena izbornog zakonodavstva Mlakar je i sinoć govorio u HTV-ovoj emisiji Otvoreno. Među ostalim, istaknuo je da je HDZ spreman za izbore bilo kojeg datuma! Pa mi i tražimo prijevremene izbore uslijed katastrofalne gospodarsko-socijalne situacije u koju nas je bacila Milanovićeva vlada! 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-mi-smo-u-bilo-kojem-trenutku-s...

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-iz-sesveta-kada-god-sdp-odluci...

U strahu od gubitka izbora, SDP je i krenuo u ovakve brzinske izmjene. No ni to im neće pomoći! SDP-ov prijedlog u nekim je dijelovima - karikaturalan! Što samo pokazuje koliki šlamperaj vlada u partiji! Naš preduvjet za izmjene izbornog zakodavstva - i to stalno ističemo - jest izmjena članka 45. Ustava RH kako bismo Hrvatima izvan Hrvatske vratili njihova prava! 

Prenosimo ključne Mlakarove poruke:

Izbori? Može i sutra!

Izbori u travnju ne odgovaraju HDZ-u? Pa HDZ je već tražio prijevremene parlamentarne izbore zbog katastrofalnog gospodarskog stanja u koje nas je bacila Milanovićeva vlada. Čim prije izbori budu raspisani - to bolje. Naš cjeloviti Plan gospodarskog oporavka i zapošljavanja - koji razrađujemo s uglednim bavarskim IFO institutom - bit će gotov za uvid javnosti u lipnju. I to je možda razlog zašto Milanović u nekim svojim kombinacijama želi prijevremene izbore!

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/ifo-institut-kako-od-hrvatske-stvori...

Žurba u panici

SDP će, nažalost, učiniti sve da se usvoje njegove izmjene. Kao što znate, uvrštene su u dnevni red sjednice Sabora. Istodobno se o mnogim zakonima - koji već duže vrijeme leže u ladici - rasprava odgađa. Prijedlog će najvjerojatnije biti raspravljen već u četvrtak. No prisjetimo se da je samo dva mjeseca prije predsjedničkih izbora SDP mijenjao Zakon o izboru predsjednika RH. Ni to im nije pomoglo! 

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/video-panicni-izborni-inzenjering-u-k...

Znaju li uopće što pišu?

Umjesto da za parlamentarne izbore pripremimo kvalitetan zakon - mi smo završili u „cajtnotu“.  A SDP-ov prijedlog u nekim je dijelovima - karikaturalan! Evo primjera: SDP tvrdi da se zalaže za 40 posto žena u parlamentu, no to nije istina! Ili oni uistinu ne znaju što pišu!? SDP je u prijedlogu zakona naveo: „Smatrat će se da je lista za izbor zastupnika u skladu s načelima ravnopravnosti spolova ako je na određenoj listi najmanje 40 posto pripadnika oba spola. A lista na kojoj nije zastupljeno 40 posto pripadnika oba spola - nije pravovaljana“. Ni svim mogućim tumačenjima nisam uspio zaključiti što je s onih 60 posto i kojeg spola trebaju biti kandidati koji bi se nalazili na tim listama!? Ovo uistinu pokazuje kakav šlamperaj vlada u SDP-u. Uvijek je Ministarstvo uprave bilo nositelj aktivnosti na izbornom zakonodavstvu - no SDP je tu praksu promijenio. Protivno Zakonu o ustrojstvu i djelokrugu rada ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave sad izmjene predlaže - Klub zastupnika SDP-a!? Dakle - rade protuzakonito!

Dokazani pobjednici

Teza gospođe Jadranke Kosor da „stranački predsjednici zbog nepopularnosti ne žele preferencijalno glasovanje“ je - blago rečeno - nategnuta. Iza HDZ-a, naime, stoje rezultati! Stranka je konsolidirana i uzastopce smo - na opće zadovoljstvo - pobijedili na četvorima izborima. A kako će nas pojedini novinari percipirati - ne znači da je to mišljenje javnosti. Vidite, mi stalno pobjeđujemo! S druge pak strane, stranke slažu liste za koje vjeruju da će polučiti dobar rezultat. Ne znam za stranku koja bi na liste stavljala imena koja ne mogu dobiti izbore. A kako se liste najbolje slažu, pokazali smo na europarlamentarnim izborima - kada su važna imena ostvarila veliki uspjeh. 

Paradoks Holy - varanje birača

U Hrvatskoj su mnogi - nakon ulaska u parlament - zamrzavali zastupnički mandat jer su odlazili na neke druge dužnosti. I normalno je da zastupnik ima zamjenika s liste. No sada kada bi se uveo preferencijski glas - ne možete zamjene zastupnika tretirati na isti način. 

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/kakav-je-smisao-preferencijalnog-glas...

I to je bio jedan od naših prigovora! A kad imate trojicu zastupnika koji se biraju preferencijskim glasovima - to dodatno komplicira stanje.

Ista prava za sve

Hvala Vam na pitanju o glasovanju Hrvata izvan Hrvatske. HDZ je, naime, tražio da se promijeni članak 45. Ustava RH. Nitko nam nije dao pravo da državljane koji imaju biračko pravo - a ne žive u Hrvatskoj - na bilo koji način onemogućujemo u ostvarivanju tog prava. Zbog toga smo tražili izmjenu izbornog zakonodavstva. Stalno smo isticali da ćemo podržati izmjene, no prije toga tražimo promjenu Ustava - kako bismo vratili Hrvatima izvan RH njihova ustavna prava!