Fitch, jedna je od triju bonitetnih agencija koje ocjenjuju kreditnu sposobnost europskih država, za stupanj je snizila hrvatski kreditni rejting za dugoročno zaduživanje - na BB u stranoj valuti i na BB+ u domaćoj. Ocjena se temelji na brojkama koje ukazuju, nažalost, da će Hrvatska i iduću godinu biti u recesiji te da aktualna vlada neće biti sposobna stabilizirati udjel javnog duga u BDP-u. 

Vlada ignorirala naša upozorenja!  

Snizivši rejting dva stupnja ispod investicijske razine, Fitch je samo potvrdio „prestižni status“ koji nam je Standard & Poor's - druga bonitetna agencija - već bila dodijelila početkom godine. Time je Fitch potvrdio i ispravnost svih dosadašnjih HDZ-ovih dobronamjernih upozorenja da, blago rečeno, Hrvatska ide u krivom smjeru. No SDP je, po običaju, bahato ignorirao sve savjete te nastavio svoju nesposobnost lomiti preko leđa ionako osiromašenog naroda. 

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/o-novim-antideficit-mjerama-vladinu-n...

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/video-jos-jedan-rebalans-strukturnim-...

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/ovakvoj-vladi-vise-ni-mmf-ne-moze-pom...

Novu ocjenu agencije Fitch za mnogobrojne je medije jučer komentirao potpredsjednik našega saborskoga zastupničkog kluba Ivan Šuker. Prenosimo prilog iz Dnevnika Nove TV, a u nastavku ključne naglaske iz više izjava HDZ-ova financijskog stručnjaka: 

Deficit tri milijarde veći od planiranog!

Snižavanjem kreditnog rejtinga agencije žele poručiti da je njihova zajednička ocjena da će se Hrvatska teško zadržati u predviđenim okvirima deficita. To je samo potvrda onog na što upozoravamo već dugi niz mjeseci, a to je da ova vlada nije poduzela reforme, da je državni proračun u velikim problemima i da će deficit na kraju godine biti dvije i pol do tri milijarde veći od planiranog - što će zahtijevati daljnja zaduživanja. 

Nezaposlenost, nizak standard, sankcije...

Hrvatska će s obzirom na strukturu svog proračuna i u 2015. imati problema s deficitom. Ove godine to donosi povećanje javnog duga, dakle recesiju, a iduće godine - čak i uz pojedine (eventualne) pozitivne pomake - neće biti vidljivih povećanja na prihodovnoj strani proračuna. Što znači da se, primjerice, neće povećati zaposlenost. Također, ni hrvatski građani ne mogu očekivati povećanje standarda. Naposljetku, ova ocjena agencije automatski ukazuje da sljedeće godine, nažalost, možemo očekivati sankcije Europske komisije.

Porezna nestabilnost rastjerala investitore!

Ovakva poražavajuća ocjena rezultat je i činjenice da je SDP-ova vlada napravila previše pogrešnih koraka u poreznoj politici - od povećanja stope PDV-a na 25 posto do smanjenja stope zdravstvenog doprinosa, pa vraćanja na 15 posto - a sada kaže ne zna ni što će s porezom na dohodak. To investitorima šalje poruku o poreznoj i pravnoj nesigurnosti u RH. Jer ako ne znate po kojim ćete pravilima raditi sljedećih pet ili deset godina, u takvu državu nećete investirati. Efekt svega toga skupa su smanjeni proračunski prihodi i pitanje je što će se dogoditi u prosincu. 

KARAMARKO: SDP nas vodi u propast!

Snižavanje kreditnoj rejtinga, kao što se sjećate, komentirao je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko još u veljači kada je Fitch prvi put ukazao na alarmantno gospodarsko stanje u Hrvatskoj:

- To konkretno znači da ćemo se morati zaduživati po većoj kamatnoj stopi. Dakle, uzimati skuplje kredite. Prve računice govore da će nas to godišnje koštati oko 400 milijuna kuna više. Ništa novog! Prošle su dvije godine, a ova vlada nije napravila ništa u gospodarstvu, nema ni naznaka reformi i oporavka. Odavno su pokazali što mogu - a ne mogu ništa. Na žalost, očekivano: vode nas u provaliju.

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/zao-mi-je-ako-je-taj-savez-stvoren-samo-...