Ako je referendumska inicijativa Željke Markić pokrenuta iz domoljublja - što sama svakodnevno voli isticati - kako je moguće da njezin prijedlog izmjene Ustava ne želi ispraviti nepravdu prema Hrvatima izvan RH i promijeniti diskriminatorni članak 45. prema kojem više od 400.000 hrvatskih državljana koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj biraju samo tri zastupnika u Hrvatskome saboru?! I to isključivo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima!? To se mora promijeniti! I kada HDZ dođe na vlast, to ćemo i učiniti, a što ova inicijativa, ponavljam, uopće ne predviđa - ključna je to poruka akademika Željka Reinera koji je danas komentirao i referendumsku inicijativu o izmjeni izbornog zakonodavstva. Prenosimo i ostale naglaske iz njegove izjave:

Inicijativa bez potpore Crkve

Potpora Crkve ne postoji. I danas je Komisija Iustitia et pax dala izjavu u kojoj je vrlo jasno poručila da svatko treba postupati po svojoj savjesti nakon što pozorno prouči predložena referendumska pitanja. Zar uistinu mislite da bi Crkva podržavala daljnu diskriminaciju tako velikog broja Hrvata izvan Domovine?!

Opasnost: produbljenje krize!

Zabrana predizbornih koaliranja znači da će građani možda glasovati za jednu stranku s određenim svjetonazorom i programom, a onda nakon toga, kada ta stranka sklopi postizborni sporazum s nekom drugom, dobiti vladu sastavljenu od osoba za koje nikada ne bi glasovali. U kombinaciji sa snižavanjem izbornog praga na tri posto, u Sabor će ući neusporedivo više stranaka i strančica i javit će se problem formiranja vlade. Destabilizirat će se politička scena, što može samo produbiti gospodarsku krizu!

Članovi HDZ-a protiv diskriminacije

Akademik Reiner, odgovarajući na pitanja novinara, potvrdio je da članovi HDZ-a ne mogu i neće poduprijeti daljnju diskriminaciju Hrvata izvan RH - što u biti predlaže Željka Markić. Ne mogu i neće poduprijeti ni otvaranje vrata političkoj nestabilnosti kojom se samo može produbiti gospodarska kriza u zemlji.