Nije bila potrebna izvanredna sjednica Sabora - ovo je jedan o besmislenijih poteza ove besmislene vlade. Kad se pogleda dnevni red koji je vlada ponudila, shvatite da je to jedno igranje rokovima, odnosno, rekao bih, maltretiranje političke scene i građana. To je predizborna aktivnost SDP-a - građani to razumiju kao „prljavu“ igru koja ne vodi ničemu dobrome. Umjesto da Sabor ima slobodu odlučiti kada će zasjedati i po kojem dnevnom redu, to nameće Milanovićeva vlada! - istaknuo je, među ostalim, saborski zastupnik Davorin Mlakar u sinoćnjem gostovanju u HTV-ovoj emisiji Otvoreno (urednik i voditelj: Domagoj Novokmet).

Donosimo ključne poruke:

Zahtjev nije obrazložen u pisanoj formi

Nije bila potrebna izvanredna sjednica Sabora - ovo je jedan o besmislenijih poteza ove besmislene vlade. Ako je Vlada tražila izvanredno zasjedanje, ona je to morala obrazložiti u pisanoj formi. Za potrebu da se izvan ustavnih rokova saziva izvanrednu sjednicu očekivali bismo da je to nekakva izuzetno bitna situacija za zemlju. Kad se pogleda dnevni red koji je vlada ponudila, shvatite da je to jedno igranje rokovima, odnosno, rekao bih, maltretiranje političke scene i građana. U početku sam mislio da je motiv bio da saborska većina raspusti Sabor. Naime, pet zakona koje je vlada ponudila za izvanrednu sjednicu su toliko daleko od hitnosti da se predlaže da stupaju na snagu 1. siječnja 2016. Nitko normalan ne može objasniti zašto bi za te zakone trebala izvanredna sjednica - kada za tjedan dana počinje redovita! 

Nikakvo obrazloženje za izvanrednu sjednicu

U rukama SDP-a saborski dnevni red je „oruđe“ pretkampanje - čuli ste sada tumačenje potpredsjednika Sabora Stazića koje će unijeti dodatno nerazumijevanje u način rada Sabora. Gospodin je Stazić rekao - Vlada je odlučila da treba izvanredna sjednica pa će se ona održati. To je ono što je postao problem u SDP-ovu mandatu - Vlada je neprikosnoveni gospodar političke scene i apsolutno se nametnula i radu Sabora. Umjesto da Sabor ima slobodu odlučiti kada će zasjedati i po kojem dnevnom redu, to nameće Milanovićeva vlada. Gospodin Stazić je propustio reći ono bitno - nije izvanredno stanje u zemlji jer o tome nitko nije govorio. Izvanredna sjednica Sabora se saziva zbog izvanrednih okolnosti koje se moraju obrazložiti da bi je predsjednik Sabora sazvao. Prisjetite se, predsjednik Sabora je bio u New Yorku i dobio je nemušto obrazloženje da trebamo raspraviti ovih pet zakona. Nikakvo, dakle, obrazloženje. To je predizborna aktivnost SDP-a - građani to razumiju kao „prljavu“ igru koja ne vodi ničemu dobrome. 

Protivno volji oporbe

Ovaj poslovnik donesen je protivno volji oporbe, što je legitimno. Ali da se nije moglo poslušati nijednu dobronamjernu primjedbu oporbe da poslovnik bude bolji i osigura kvalitetniji rad Sabora - to je „na dušu“ saborskoj većini. Vidjet o čemu se tu radi. Ima i karikaturalnih stvari. Za odnos Vlade prema Saboru izuzetno je bitno reći - trebali li jači argument od onog da je Vlada u ovom slučaju i slučaju Savudrijske vale zatražila izvanredno zasjedanje sa svoje telefonske sjednice. Nije se, dakle, imala potrebu ni sastati i raspraviti to što traži od Sabora! 

Milanovićevo ignoriranje Sabora

Veći dio krivice za ugled i vjerodostojnosti Sabora u javnosti snose saborski zastupnici poput g. Stazića. On razgovara karikaturalno - vjerojatno želi pobrati neke simpatije u javnosti. Većina građana ga je „pročitala“. Za rejting Sabora krivicu snosi SDP-ova saborska većina. Primjerice, u interpelacije o radu Vlade u postupku eksploatacije i istraživanja ugljikovodika u Jadranu - predsjednik Vlade nije se udostoji čak poslušati u Saboru argumente onih koji su interpelaciju podnijeli. To je bilo pitanje od velikog interesa za RH koje je voljom ove vlade marginalizirano!

SDP je upropastio gospodarstvo

Da bio dio građana - pogotovo oni visokoobrazovani - mogli se natjecati za bolje poslove u EU to uvijek postoji kao mogućnost. Ali, govorimo o egzodusu više od 100.000 ljudi u mandatu ove vlade. Jer u Hrvatskoj nemaju mogućnosti zaraditi za puko preživljavanje. To SDP ne razumije! 

SDP-ov sindrom neuspješnosti

SDP, nažalost, tri godine radi na zakonu vezanom za problem dužnika u „švicarcima“ i još ga nisu uspjeli urediti. Ali su zato u svom mandatu uspjeli zadužiti za 100 milijardi kuna. Da je takav „nered“ - o kojem g. Stazić priča“ - iza sebe ostavio HDZ, davno bismo kao zemlja bankrotirali. Bojim se „reda“ koji nam ostavlja SDP! Žao mi je što u tri godine nije došla na dnevni red točka o povezivanju sjevera i juga Hrvatske, odnosno o izgradnji Pelješkog mosta što je HDZ predložio Saboru. Drugo, žao mi je što nismo riješili pitanje granica. Treće - zaštita Jadrana je jedno od sudbonosnih pitanja ove države, a prošla je od strane vladajućih prošla nezamjetno.

Interes Domovine - na prvom mjestu

Očekujem da se više nikad ne dogodi Hrvatskoj ovako neuspješna vlada - da će interes Hrvatske biti dominantan u politici. Sasvim sigurno će HDZ-sastaviti vladu, uvjeren sam u našu pobjedu!