U Hrvatskom saboru se danas raspravljalo o polugodišnjem izvješću Hrvatske narodne banke, a izvješće je „tumačio“ viceguverner Relja Martić. A u sadržaju izvješća - samo negativni trendovi. I niti jedna jedina riječ o ilegalnim austrijskim kreditinim zadrugama koje su u egzistencijalnu agoniju otjerale golemi broj naših građana. Nije spomenut ni problem građana čiji su krediti valutnom klauzulom vezani za tečaj švicarskog franka. Stoga, oštra i argumentirana reakcija naših zastupnika dr. Gorana Marića i Ivana Šukera koji su replikama do kraja razgolitili viceguvernerovo zamagljivanje istinskih problema hrvatske zbilje. Ne mogavši podnijeti istinu izrečenu u ovom visokom domu, viceguverner se - dok dr. Marić još nije ni završio s replikom - „hrabro“ dao u bijeg i krenuo ka izlaznim vratima sabornice. Tim je „junačkim“ činom „zaradio“ upozorenje predsjedavajućeg.

Replike naših zastupnika dr. Marića i Šukera možete pogledati, a u nastavku donosimo ključne poruke:

MARIĆ: Viceguverneru, zašto ne spriječite ilegalno kreditiranje, već samo „upozoravate“?!

Obrazlažući stabilnost financijskog sustava, obmanjujete javnost. Tvrdite da ne možete spriječiti ilegalno kreditiranje u Hrvatskoj?! Tko onda izdaje suglasnosti kreditnim institucijama? Vi „samo upozoravate na kreditne pojave i rizike koji se mogu pojaviti u financijskom sustavu“? Vi niste tu da upozoravate, već da sprječavate! No, to ne činite.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/video-milanoviceva-vecina-odbila-i-hd...

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/video-vlada-multiplicira-komplicira-i...

Visoke kamatne stope

Rekli ste da je skoro jedini problem u Hrvatskoj „na strani potražnje kredita“. Nije li problem u visini kamatnih stopa na koje HNB utječe monetarnom politikom? Zar ne vidite da imamo najveće troškove financiranja u Europi zbog čega smo najnekonkurentnije gospodarstvo. Ne vidite li da se zbog jednostrane promjene već ugovorenih kamatnih stopa dovode u nepriliku svi gospodarski subjekti u Hrvatskoj? Da je 227 naknada koje su banke uvele - a Vi ih odobrili - glavni problem hrvatskog gospodarstva? Nismo ni za vezanu deviznu štednju, kao što vežete kredite. 

U bijegu je spas

Ali, Vi stalno obmanjujete nejasnoćama. Recite jednu jedinu mjeru koju ste donijeli za razrješenje krize? Barem jednu! Ništa niste učinili - jer Vas hrvatski narod ne interesira. A što je tek s ovrhama? Cijela je Hrvatska pod ovrhama, a Vi bježite iz Sabora dok govorim o tome? Sjajno! Vas se ne tiče 400.000 tisuća ljudi pod ovrhama!

ŠUKER: Sa SDP-ovom vladom, negativni trendovi su konstanta!

Ovo je izvješće praktički passe - prošlo je devet mjeseci od razdoblja o kojem raspravljamo. Negativni trendovi su, nažalost, ostali isti. Ono što se može čitati iz uvodnog izlaganja viceguvernera je hrvatska konstanta: nema reformi, pad zaposlenosti, rast nezaposlenosti, kreditna nezainteresiranost privatnog sektora… A o kreditnoj aktivnosti stanovništva se u ovom izvješću ne bi moglo govoriti jer je ga nema. 

Ni riječi o ilegalnim zadrugama?!

Trebali ste s nekoliko rečenica se osvrnuti na famoznu priču o švicarskom franku, kao i ilegalnim austrijskim zadrugama koje su napravile veliki nered u Hrvatskoj. Odgovor HNB-a građanima koji su uzimali takve kredite „da se tada moglo zadužiti“, potrebno je reći i onaj drugi dio - posrednici i odvjetnici su na neke druge načine te kredite unosili u Hrvatsku! Stoga, nažalost, danas građani imaju traume zbog toga. 

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/video-zasto-sdp-i-milanovic-ne-zele-z...

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/video-hdz-ponovno-zatrazio-da-vlada-i...