Radi nesudjelovanja Hrvatske na ovogodišnjoj izložbi EXPO u Milanu (Italija) naš sabornik Ivan Šuker danas je uime Kluba zastupnika HDZ-a zatražio stanku. Prvi put, naime, u povijesti EXPO-a nismo dijelom ove svjetske poznate izložbe koja se održava s ciljem približavanja i boljeg razumijevanja među narodima svijeta. A nakon stanke, Šuker je izlagao uime našeg Kluba zastupnika.

Izlaganje zastupnika Šukera možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Nema opravdanja za nesudjelovanje

EXPO je trebao stajati 1,2 milijuna eura i onda se kao razlog nesudjelovanja navode - „poplave u Slavoniji“. Da nije ozbiljno, bilo bi smiješno. Ovo je, nažalost, tragično! A tragično je stoga što smo prošle godine u Saboru navrat-nanos donosili zakon zbog šteta od poplava u Slavoniji, no taj zakon nema nikakve veze s izvršenjem proračuna. Teme ovogodišnjeg EXPO-a su prehrana planete i energija života. Ima li Hrvatska interes promovirati Mediteran kao područje proizvodnje zdrave hrane? Sigurno da ima! Novci za izložbu su se, dakle, mogli iznaći bez problema.

A odakle novci za savjetnike?

Savjetnici za neuspjelu monetizaciju HAC-a plaćeni su 50 milijuna kuna, savjetnici za propalu privatizaciju Hrvatske poštanske banke plaćeni su 35 milijuna kuna, odvjetnici za „sukobe“ s MOL-om zasad koštaju državu 15 milijuna kuna… O „bankomatima“ i putnim nalozima da i ne govorim! Kao i pogodovanjima vlastitim tvrtkama! I kad sve to zbrojite, EXPO ne košta ni pet posto od toga. No kad se ne zna što je promocija - a istovremeno slogan Hrvatske turističke zajednice se plati skoro kao EXPO - onda to postaje smiješno. 

Na EXPO se uvijek odlazilo

Otkad postoji EXPO, ovo je prvi put da Hrvatska na njemu ne sudjeluje! A EXPO je nekada bio financijski zahtjevniji i održavao se u zemljama poput Kine, Japana… I nikada nije nikome palo na pamet odustati od takve izvrsne promocije za državu! Odustanak samo pokazuje da se nema sluha napraviti pravi potez. Ili zato što je netko mislio da je EXPO relikt nekih prošlih vlada! I sada netko priča o „monetizaciji javnog duga“?! To jedan novi financijski termin i vjerojatno će se time hvaliti da imaju nešto „specijalno“ i „sjajno“. Uistinu je „sjajno“ - to još nitko u svijetu nije napravio! Ali da bi napravili „monetizaciju javnog duga“, Milanovićeva vlada će morati opet uzeti savjetnike koji će koštati nekoliko milijuna kuna. Puno više, dakle, nego što će stajati EXPO, a donijeti puno manje koristi. EXPO pokazuje kako „radi“ ova vlada - ni s kim se ne dogovara.