U mandatu ove vlade još se nije dogodilo da se neki zakon nije donio, a da ga se u istoj godini nije i mijenjalo - i to nekoliko puta! Teško bi se u povijesti ovog visokog doma pronašao slučaj ovakvog zaobilaženja parlamenta! A sve to s katastrofalnim posljedicama po gospodarstvo! Nije jasno iz ovog zakona kako će se osigurati da se visina braniteljskih mirovina „neće smanjivati“!? 

Instrumentalizacija HZMO-a

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) se želi iskoristiti da bi se prikazalo da su branitelji „teret države“. Možda za neke jesu - ali za HDZ sigurno nisu! - sažetak je poruka naših sabornika Đure Popijača i Ivana Šukera s današnje rasprave o izmjeni, punim nazivom,  Zakona o mirovinskom osiguranju.

Milanovićeva poslušna većina, naime, spomenuti zakon mijenja, iako je on na snazi samo tri mjeseca. A u zakon su pretočeni članci iz Vladine uredbe iz prosinca 2014! 

Uime kluba izlagao je Đuro Popijač, a replicirao, među inim, Ivan Šuker. Izlaganje i repliku možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

POPIJAČ: Milanovićeva eksperimentiranja vode gospodarstvo u propast!

Raspravljamo o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju koji je u primjeni samo tri mjeseca! A u ovaj zakon pretočeni su članci iz Vladine uredbe iz prosinca 2014. Spomenuta uredba, naime, sadrži izmjene ovog zakona od 49 članaka. Teško bi se u povijesti ovog visokog doma pronašao slučaj ovakvog zaobilaženja parlamenta! Vlada, naime, mijenja zakon u 25 posto točaka. I to uredbom nakon pet dana završetka zasjedanja Sabora  - a da nisu ostvareni uvjeti. Jer - uredbom se nešto mijenja tek u slučaju izvanrednih okolnosti.

Narušena pravna sigurnost

Kakvog ima smisla ovolika količina promjena - bit će ovo samo tehničko dizanje ruku za izmjene! A vrijedi podsjetiti da se Zakon o mirovinskom osiguranju mijenjao niti godinu dana nakon što je donesen u siječnju 2014. Svjedoci smo, nažalost, ovakvog „rada“ Milanovićeve vlade - metodama pokušaja i pogreške, eksperimentiranja... A to dovodi do narušavanja pravne sigurnosti, pogoršanja uvjeta za poslovanje i investicijske klime. I ono najgore - ovo nije iznimka, već pravilo „rada“ ove vlade! 

Nepodnošljiva lakoća eksperimentiranja

U mandatu ove vlade još se nije dogodilo da se neki zakon donese, a da ga se u istoj godini mijenja - i to nekoliko puta! A sve to s katastrofalnim posljedicama po gospodarstvo! Porezni zakoni, primjerice, su se u tri godine mijenjali 40-ak puta. Posljedica Milanovićevih eksperimenata - najlošija smo ekonomija u EU! Govore o „reformama“ - dok istodobno stižu ozbiljna upozorenja iz EK. U tri godine imamo 100.000 manje osiguranika i 10.000 više umirovljenika. Omjer se pogoršao za čak 10 posto! A što se tiče „razdvajanja mirovina“ - nije jasno iz ovog zakona kako će se osigurati da se visina braniteljskih mirovina „neće smanjivati“!? Koji je smisao razdvajanja mirovina jer se znaju iznosi mirovina ostvareni radom, te one po posebnim propisima.

ŠUKER: Kad ćemo napokon saznati točan broj zaposlenih i nezaposlenih?!

U Hrvatskoj se ne zna koliko ima zaposlenih, a koliko nezaposlenih - jedan podatak iznosi Hrvatski zavod za statistiku, a drugi HZMO. Kad izuzmemo zaposlene u javnom sektoru, onda dolazimo do stanja da 0,8 zaposlenih u realnom sektoru „pokriva“ jednog umirovljenika. Zabrinjavajuće! O tome treba raspravljati! Zavod za mirovinsko osiguranje se želi iskoristiti da bi se prikazalo da su branitelji „teret države“. Možda za neke jesu - ali za HDZ sigurno nisu!