Još jedan avangardni, revolucionarni prijedlog vladajućih! Brže-bolje bez ikakvih analiza, a kamoli široke javne rasprave, usred ljeta, SDP-ov Peđa Grbin - dokazani pravni stručnjak još dok je branio Lex Perković - najavio je izmjene Zakona o referendumu prema kojima bi se, među inim, na javnim prostorima zabranilo prikupljanje potpisa za održavanje referenduma. Štandovi bi se morali „izmjestiti“ u prostorije državne uprave.

Potpredsjednici Kluba zastupnika HDZ-a Gordan Jandroković i Davorin Mlakar u svojim su medijskim istupima jasno saželi što SDP uistinu namjerava postići: ova vlada jedno što, poučena rezultatima dosadašnjih referenduma, udara na demokratski poredak i vlastiti narod, drugo što pokušava skrenuti pozornost javnosti sa svojih neuspjeha!

JANDROKOVIĆ (Hrvatska uživo, HTV)

Tu se radi o sužavanju demokracije i smanjivanju mogućnosti da referendumske inicijative uspiju! Prijedlog je uperen na sve inicijative koje dolaze iz naroda - jer se ova vlada očito boji onog što većina ljudi predlaže i misli. To je bilo vidljivo i kod referenduma o braku, kada je vlada na sve moguće načine pokušala osporiti tu inicijativu. 

Skretanje pozornosti 

Ideja o izmjeni zakona stigla je iznenada, zacijelo (i) kako bi se skrenula pozornost s propalog Zakona o strateškim investicijama, najavljenog rebalansa proračuna i mogućeg smanjenja plaća u javnom sektoru. Nitko kome je stalo do boljitka ove zemlje ne može biti protiv transparentnosti referendumskog postupka, ali HDZ nipošto neće podržati prijedlog da se potpisi moraju prikupljati u zatvorenim prostorima državne uprave!

MLAKAR (Ujutro prvi, Hrvatski radio)

Neprihvatljive su nam sve promjene koje umanjuju mogućnost građana da izraze svoje demokratsko pravo i mišljenje putem referenduma! Pritom je zanimljiva činjenica da je Sabor u nekoliko navrata tijekom proljetnog zasjedanja imao stanke jer Vlada nije imala dovoljno zakona za predlaganje, a sada u jeku godišnjih odmora najavljuju ovakve izmjene! One su posljedica Vladinog nezadovoljstva dosadašnjim referendumskim inicijativama!