Klub zastupnika HDZ-a predložio je Hrvatskom saboru da donese Zaključak o definiranju trajnog i održivog rješenja za obveznike kredita u švicarskom franku (CHF). U Zaključku, među ostalim, stoji: 

Obvezuje se Vlada Republike Hrvatske da zajedno s Hrvatskom narodnom bankom, a u dogovoru s poslovnim bankama i Udrugom „Franak“, najkasnije u roku od 90 dana, definira trajno i održivo rješenje za obveznike kredita u švicarskim francima (CHF), eurima (EUR) i ostalim valutama, vodeći računa, prije svega, o dužnicima  sa stambenim kreditima kojima otplate kredita uslijed porasta tečaja ugrožavaju egzistenciju te o ustavnoj ravnopravnosti svih građana i financijskim interesima Republike Hrvatske.

Zaključak i njegovo objašnjenje možete pročitati u privitku.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-konverzija-jedino-dugorocno-rj...

Burna rasprava

Prije nego što je HDZ predložio Zaključak, na Markovu se trgu vodila burna rasprava o Vladinu prijedlogu dopune Zakona o potrošačkom kreditiranju, kojim bi se na godinu dana „zamrznuo“ tečaj švicarskog franka na 6,396 kuna. Među inima, u raspravi su sudjelovali naši zastupnici Ivan Šuker, dr. Goran Marić i akademik Željko Reiner. Donosimo dio njihovih poruka: 

ŠUKER: Trebalo je ponuditi daleko kvalitetnije rješenje!

Vladin je prijedlog kratkoročno političko rješenje. Trebalo je ponuditi daleko kvalitetnije rješenje koje bi prisililo sve sudionike u ovom procesu - i one koji su davali kredit i one koji su uzimali kredit i HNB koja nije pravodobno regulirala  - da sudjeluju u nalaženju izlaza. To bi sigurno bilo najpovoljnije za hrvatske građane, a ovako se upuštamo u pravno vrlo diskutabilnu odluku. Njom se dugoročno ništa neće postići.

Klub HDZ-a predložit će stoga zaključak s kojim ćemo uvjetovati podršku Vladinoj dopuni zakona. Treba ostaviti prostora da se HNB, poslovne banke i građani dogovore i nađu solomonsko rješenje - koje postoji. A da se politika do tada ne miješa - osim u socijalnom aspektu.

Briga o običnom čovjeku, a ne špekulantima!

Protiv smo toga da se pomaže onima koji su digli kredit u švicarcima iz špekulativnih razloga - da naprave 5-10 apartmana ili kupe treći, četvrti stan. Treba voditi brigu o građanima koji su se - ne svojom krivicom - našli u ovoj teškoj situaciji samo zato jer svojim obiteljima željeli osigurati krov nad glavom. Da razmišljamo na takav način, nikada se ne bi rodila ideja o ovakvoj dopuni zakona koja će potaknuti niz tužbi i biti golemi 'kostur u ormaru' za buduću vladu.

U ovakvim kriznim trenucima ponekad se mora pribjeći i neekonomskim rješenjima. Vrlo je interesantno da nijednoj banci nije palo na pamet da u sastavu anuiteta najveći dio bude glavnica, a manji kamata. Banke su davale kredite u valuti koja u Hrvatskoj nema gotovo nikakvu tradiciju - i sumnjam u to da su zbilja kupovale švicarce.

Dr. MARIĆ: HNB - simbol nemara za hrvatski narod!

Ako su za održavanje javnog reda i mira odgovorni MUP i policija, za devijacije u bankarskom sektoru odgovorna je Hrvatska narodna banka (HNB). Komercijalne banke moraju svesti rizike na minimum - nije bankarski sektor Las Vegas. Za toksične proizvode - ako se pojave - odgovoran je isključivo HNB. Kada već Vlada „rješava“ problem na način da utvrđuje tečajnu listu, pitam se što će učiniti ako već prekosutra - a to je moguće - tečaj eura bude 8,39 ili 8,60 kuna. A toliki građani imaju kredite vezane za euro?! A može i pasti, pa ćemo oštetiti banke! U kreditnom odnosu nitko ne smije biti zakinut - ni banka ni korisnik kredita.

Guverneru tolika plaća, a nikakva odgovornost!? 

Pred nama je problem neispravnog, pokvarenog, toksičnog proizvoda koji se godinama prodaje na tržištu. A sve to mirno gledaju oni koji su odgovorni da toga ne bude. U raspravi je rečeno da je taj proizvod tempirana bomba, ali ne samo za korisnike stambenih kredita, nego je već razorila poduzetništvo i obrtništvo, mnogima zagorčala život, a neke i otjerala u smrt. I svi to, na svim razinama, gledamo već godinama. I političari. Ali, najviše oni u HNB-u koji imaju 36.000 kuna neto plaću, 70 posto više od predsjednika Vlade i predsjednika RH, dvostruko više od državnog odvjetnika, dva i pol puta od saborskih zastupnika… Zamislite imati toliku plaću, a ne imati nikakvu odgovornost! Netko je sjajno uredio ovu državu! 

Ako se ilegalna droga pojavljuje na ulici, policija privodi one koji je prodaju! Ako se ilegalni krediti pojavljuju na tržištu, zna se tko to treba riješiti - HANFA ili HNB! HNB je trebao zabraniti takav proizvod, ali on nije nikada reagirao ni na nelegalne kredite. To je dopuštao jer im to odgovara - odgovara im nemar za hrvatski narod! 

Prof. dr. REINER: SDP problem prebacuje na buduću vladu!

Nameće se pitanje zašto se pustilo da prođu tri godine, a da se ništa nije pokušalo napraviti. Mislim da se svi slažemo da treba žurno reagirati, međutim, ključno je pitanje - na koji način. Treba žurno reagirati kako bi se hitno pomoglo i zaustavila ova kriza, ali i našlo trajno rješenje koje, na žalost, ovaj Vladin prijedlog ne nalazi, nego sve odgađa za godinu dana i problem uvaljuje idućoj Vladi. Koja će morati snositi trošak, iznaći sredstva za kompenzaciju problema. Stoga smatramo da treba obvezati sve sudionike - od HNB-a do Vlade - da u razumnom roku od tri mjeseca iznađu održivo rješenje. A ne da se to rješenje traži godinu dana, pa će netko drugi snositi posljedice!

PrivitakVeličina
zakljucak_klub_hdz_pz_785.pdf85.1 KB