Naše stranačke odluke ne donosi jedan čovjek već stranačka tijela, a u ovom slučaju i svi naši koalicijski partneri. S obzirom na drastične razlike između politika za koje se zalažemo - i one za koje se zalaže SDP-ova koalicija - vjerujem da velika koalicija nije moguća. Kada bi bila moguća, onda nam Most kao posrednik ne bi ni trebao. No, naša je želja bila od početka da razgovaramo s jedinstvenom strankom Mostom za formiranje vlasti! - istaknuo je, između ostalog, potpredsjednik našeg Kluba zastupnika u Hrvatskom saboru Davorin Mlakaru gostovanju u HTV-ovoj emisiji „Otvoreno“ (urednik i voditelj: Mislav Togonal).

Donosimo ključne poruke:

O formiranju vlade

Malo je vjerojatno da bi i HDZ i SDP bili spremni na veliku koaliciju. Naše stranačke odluke ne donosi jedan čovjek već stranačka tijela, a u ovom slučaju i svi naši koalicijski partneri. Na sastancima naših stranačkih tijela moramo donijeti odluke kako i s kim je uopće moguće koalirati. S obzirom na drastične razlike između politika za koje se zalažemo - i one za koje se zalaže SDP-ova koalicija - vjerujem da velika koalicija nije moguća. Kada bi bila moguća, onda nam Most kao posrednik ne bi ni trebao. No, naša je želja bila od početka da razgovaramo s jedinstvenom strankom Mostom za formiranje vlasti!

O predsjedniku Sabora

Kada govorimo o predsjedniku Sabora - on je po Ustavu RH drugi čovjek u državi. Ponavljam, s Mostom nismo razgovarali o pozicijama, razgovarali smo o programima i politikama za koje se zalažemo. Ako s Mostom nađemo zajednički jezik - a vrlo blizu smo tome - onda su sve kombinacije s Mostom moguće. Na sastanku zastupnika naše koalicije - prije konstituirajuće sjednice Sabora - dogovorit ćemo kako ćemo glasati o predsjedniku Sabora.    

O ponovljenim izborima

Politički pregovori koji bi mogli dovesti do ponovljenih izbora ovoj zemlji čine samo loše. Odgovornost je svih političkih stranaka da nastoje postići dogovor - kako bi izbjegli ovu agoniju koja traje. Kada pregovarači naše koalicije postignu dogovor s Mostom - vrlo brzo ćemo doći do rješenja za sva pitanja. 

O instrumentaliziranju represivnog aparata

Gospodine Pupovac zaboravljate naglasiti da represivnim aparatom upravljaju vaši koalicijski partneri. Svjedoci smo da je represivni aparat bio nekoliko puta korišten protiv građana ove zemlje. A kada govorimo o političkoj korupciji - jedan od čelnika lokalne samouprave iz redova SDP-ove koalicije pravomoćno je osuđen.

O nespojivim dužnostima

Što se tiče nasljedstva SDP-a i izmjena saborskog poslovnika iz 2013. godine - katastrofalno je sročen propis koji de facto onemogućava zakonito formiranje parlamenta. Prema poslovniku svi oni koji se nalaze na dužnostima - koje su nespojive s dužnošću saborskog zastupnika - ne bi trebali sutra imati pravo glasa kada glasuju o izboru predsjednika Sabora. Istodobno, krivim i protuzakonitim tumačenjem saborske većine tvrdi se da na njihovim mjestu mogu glasovati njihove zamjene. No, to tako u Poslovniku ne piše. Zamjene stupaju na dužnost tek kad njihovi mandati budu verificirani od nadležnog saborskog tijela. Svi članovi vlade - i oni koji su na nespojivim dužnostima - sutra ne bi mogli glasovati o izboru predsjednika.