Ne želimo Hrvatsku koja je u zadnje četiri godine zadužena za 100 milijardi kuna - u kojoj nas vlada zadužuje 400 kuna svake sekunde. Ne želimo biti na dnu zemalja EU! Ako netko nije u stanju četiri godine raditi u javnom interesu - ili ne zna ili ga nije briga. Paket tzv. socijalnih mjera bit će novi život na dug i sve će to platiti građani. Jer, tako je odlučila Vlada! - istaknula je, među ostalim, saborska zastupnica Sunčana Glavak u izlaganju u ime Kluba zastupnika HDZ-a na današnjoj izvanrednoj sjednici Sabora. 

Izlaganje možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Milanovićev populizam

Četiri smo godine gledali - i ništa. I onda samo nekoliko tjedana pred izbore - prosvjetljenje. Gdje ste bili i što ste radili četiri godine? „Godinu dana radimo na projektu energetskog siromaštva“, izjavio je jučer Milanović. Došli su do iznenađujućih zaključaka. Prvi je bio da to sve treba hitno na izvanrednu sjednicu Sabora. Čak 50-ak članaka Zakona o socijalnoj skrbi - koji su „morali“ u hitnu proceduru - stupaju na snagu 1. lipnja 2016. Krajnja je politička drskost objašnjavati građanima da je ovaj zakon nešto što će im idući mjesec olakšati svakodnevicu. To nije istina! 

Narod ne možete prevariti

Građani nisu naivni i sami će procijeniti tko je što napravio i tko što govori. Jer, četiri godine metoda pokušaja i pogrešaka, zakona koji su unazadili sve segmente društva neće promijeniti stvarnost građana. Segment socijalne politike ozbiljno je srozan udaljavanjem resornog ministarstva od stvarnosti. Podsjetit ću, ministrica Opačić tvrdila je da „nema gladne djece u Hrvatskoj“. Dok nas je premijerova supruga uputila da se crni kruh može rezati i na „tanje šnite“. A premijer je dometnuo kako danas nije problem glad u Hrvatskoj i gladna djeca, već prekomjerna težina. Sada - bez imalo stida - iz ovog istog ministarstva dolazi velika najava da će 17.500 gladne djece u Hrvatskoj imati osiguran obrok. Podupiremo svaku mjeru koja će našim građanima olakšati život, ali ovako se igrati pamćenjem građana - apsolutno je nepristojno. 

Preko leđa najsiromašnijih

Zašto uzimate novce od milijun i 250 tisuća umirovljenika - i svih drugih građana - kako biste prikrili promašaje svoje vlade?! Koliko ste novaca potrošili na outsourcing - uvjeravali ste nas da će to biti izvrstan potez? Na otpis dugova? Na vlastitu promidžbu? Izračunajte, sjetite se. Smanjujete naknade za najsiromašnije članove hrvatskog društva! Svojim ste izmjenama zakona u siječnju prošle godine najugroženijim građanima smanjili socijalna davanja. Obiteljima s više djece uzeli ste 15 posto i hvalili se da ste uštedjeli. Da, na račun najsiromašnijih uštedjeli ste 140 milijuna kuna. To nije nešto čime bi se trebali hvaliti! 

Prozirne manipulacije

Cijeli se mandat manipulira najnemoćnijima i onima kojima je potrebna solidarnost cijelog društva. U 2014. i 2015. zbog zakonskih izmjena uzeli ste najsiromašnijima 230 milijuna kuna, a sada ćete im nešto „vratiti“ - oko 150 milijuna kuna. I to opterećujući sva kućanstva. U Hrvatskoj u riziku od siromaštva živi više od 20 posto stanovnika. Po tome smo u vrhu zemalja EU. 

Osim golemog zaduživanja - ništa!

Nalazimo se u razdoblju izazova koje traži stabilnost društva, zajedništvo, povjerenje… Želimo bolju Hrvatsku i zbog onih 100.000 građana koji su otišli iz domovine, zbog 330.000 blokiranih, nezaposlenih… Ne želimo Hrvatsku koja je u zadnje četiri godine zadužena za 100 milijardi kuna, u kojoj nas vlada zadužuje 400 kuna svake sekunde, ne želimo biti na dnu zemalja EU! Ako netko nije u stanju četiri godine raditi u javnom interesu - ili ne zna ili ga nije briga. Paket tzv. socijalnih mjera bit će novi život na dug i sve će to platiti građani. Jer, tako je odlučila - Vlada.