Ravnateljica Hrvatskog državnog arhiva tvrdi da prima prijetnje jer nastoji riješiti probleme u arhivu! Odnosno, čuvanje arhiva obavljati sukladno zakonu. HDZ je još prije nekoliko mjeseci tražio da se sve istraži - jer se u navodima pojavljuje ime Milanovićeva brata Krešimira! Pozivamo institucije da ovo najozbiljnije istraže! - istaknuo je, uz ino, uime Kluba zastupnika HDZ-a sabornik Jasen Mesić. Naš Klub danas je, naime, zatražio stanku zbog informacija koje su se pojavile u javnosti o prijetnjama čelnicima državnih institucija - samo zato jer nastoje posao obavljati zakonito. 

Istup saborskog zastupnika Mesića možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Atmosfera straha i kontinuiranih pritisaka

Ljudi s imenom i prezimenom javno su - pa i neke kolege u Saboru - ukazali su da se u društvu pojavljuju fizičke prijetnje nekome tko upozorava na nezakonitosti. A svoj posao želi raditi sukladno zakonskim propisima! Prošlog tjedna zastupnica Mirela Holy upozorila je na prijetnje koje su joj upućene - nakon što je upozorila na neke radnje vezane za istraživanje ugljikovodika u Jadranu. I zastupnik Slavko Linić je upozoravao na situaciju da premijerov brat Krešimir Milanović obilazi Poreznu upravu - više od 100 puta. U zadnje vrijeme oglasila se pak ravnateljica Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu - koja je javno upozorila da prima prijetnje jer nastoji riješiti probleme u arhivu! Odnosno, čuvati arhivsku građu sukladno zakonu. 

Institucije moraju reagirati

Zamislite da netko prima prijetnje - jer se protivi da klasificirana arhivska građa dođe u posjed i čuvanje privatnih tvrtki. To je državni interes! Da podaci Porezne uprave, ministarstava, tajnih službi... budu čuvani prikladno! O ovom slučaju smo prije nekoliko mjeseci govorili na konferenciji za novinare. Tada smo nadležne državne institucije pozvali da sve istraže! Jer, u svim navedenim primjerima spominje se ime brata premijera Milanovića! I zastupnica Holy je rekla da je dotični gospodin posjećivao ministarstvo te lobirao i zagovarao. Na isto, dakle, ukazuju ravnateljica Hrvatsko državnog arhiva i kolega Linić. U svim tim situacijama - u svrhu određenog pritiska - pojavljuje se, naime, ime g. Krešimira Milanovića. Zamislite da se to dogodilo s nečijim drugim bratom - nekog od nas ili nekog drugog dužnosnika koji može imati vaninstitucionalni utjecaj na neke stvari. Pozivamo, stoga, institucije da najozbiljnije istraže sve ove navode! 

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/dok-zmajlovic-rasipa-milijune-zbog-gr...