Prodaja hrvatskog državljanstva potencijalnim inozemnim investitorima nova je „briljantna“ ideja SDP-ove vlade, a podržava je, naravno, i Milanovićev predsjednički kandidat Ivo Josipović. Potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Gordan Jandroković u više je navrata komentirao novi „plan“ vladajućih. Prenosimo prilog iz Dnevnika 3 HTV-a:

- Ta se „ideja“ najvjerojatnije neće realizirati, ali ona pokazuje koliko je dubok i politički i moralni krah ove vlade. To je potez očajnika! - istaknuo je Jandroković

SDP vs. EU

Još gore, SDP je - kao i kod povlačenja sredstava iz fondova - zaboravio da je Hrvatska ušla u EU te da je državljanstvo zemlje članice također i državljanstvo Unije. Stoga je povjerenica Europske komisije za pravosuđe Vivian Reding oštro poručila:

- Državljanstvo EU ne smije biti na prodaju! Jer odobrenje državljanstva zemlje članice znači i odobrenje državljanstva EU i sva prava koja idu uz to.

Ljudi s velikim kapitalom neće kupovati državljanstvo, osim ako nemaju neke druge razloge. Primjerice, kapital sumnjivog podrijetla - zaključio je Jandroković.