U Hrvatskom saboru burna, žestoka rasprava o prijedlogu proračuna za 2015. godinu. Prijedlogu koji od početka argumentirano - i dobronamjerno - kritizira HDZ. 

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/video-jedina-dobra-strana-proracuna-s...

I jučer su naši zastupnici temeljito, točku po točku, „demontirali“ sve infantilne argumente ne samo Milanovića, nego i slijepo mu poslušne saborske većine. Nemušto braneći proračun, lažni su socijaldemokrati, po običaju, u drugima tražili krivce za vlastite neuspjehe i pokušavali prodavati spinove umjesto da odgovaraju na bitna pitanja. 

Premijerov paralelni svemir

Milanović je dobar dio svog obraćanja - kojim je valjda trebao obrazložiti proračun - posvetio ni manje ni više nego asfaltiranju ulice u kojoj živi! 

Premijeru je u novom varanju javnosti sekundirao Grčić sa svojim glumljenim optizmom. Prenosimo glavne naglaske iz izlaganja naših sabornika:

ŠUKER: Zakinuli ste i branitelje!

HDZ neće podržati prijedlog proračuna za 2015. jer je to najgori prijedlog o kojem je Sabor dosad raspravljao! Govorite o „uspjesima“, no da je to istina, porezi bi se smanjivali, a ne povećavali! Braniteljima ste rebalansom već oduzeli 23 milijuna kuna, a u proračunu piše da je za javnu ustanovu Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar u 2015. namijenjeno - nula kuna!? I naknade žrtvama velikosrpske agresije smanjenje su za 23 milijuna kuna! Milanovićeve tvrdnje da su „branitelji ovim proračunom dobili više“ stoga jednostavno ne stoje! 

SDP-ov sindrom neuspješnosti

Stvarni će deficit biti 20 milijardi kuna, stoga je i proračun ovako netransparentan! Rast će i javni dug - bit će najviši među svim novim članicama EU. A sve „zaslugama“ sadašnje vlade u tri godine mandata. A posljedica ovakvog proračuna - imat ćemo rebalans već u prvom dijelu 2015. godine! „Rezime“ ove neuspješne SDP-ove vlade glasi: danas imamo 200.000 manje zaposlenih, a 70 milijardi kuna veći javni dug u osnosu na 2011. godinu!

MILINOVIĆ: Prikrivate točni iznos deficita!

Pred nama je ključni dokument koji Sabor donosi tijekom godine, a zastupnicima je prvi put u povijesti - voljom SDP-ove većine - oduzeto pravo znati istinsko stanje u zdravstvu! Deficit je lažno prikazan, podaci se namjerno prikrivaju, i nadam se da će predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker doznati kakvo je stvarno stanje. 

Nećete izbjeći odgovornost!

U 2012. ukupne su obveze HZZO-a bile 5,6 milijardi kuna, a dospjeli dug 1,3 milijarde kuna. Bolnice imaju ukupne obveze 5,55 milijardi kuna, a dospjele obveze oko 2 milijarde kuna. Ukupne su obveze danas u zdravstvenom sustavu - pazite sad! - više od 10 milijardi kuna! Stoga Klub zastupnika HDZ-a i želi baratati sa stvarnim deficitom. Jer, u proceduri smo prekomjernog deficita. Možda još imamo priliku da EK pomogne da Hrvatska iduće godine ne doživi bankrot! Za što će - ako se dogodi - biti odgovorni i premijer, i ministar financija, i svi vi koji prikrivate pravo stanje!

REINER: Milanović o asfaltu u svojoj - ulici!?

Milanović je, zamislite, trećinu vlastitog izlaganja o proračunu posvetio - asfaltiranju svoje ulice!? Prijedlog proračuna je nerealan i neozbiljan! Proračun ima isključivo dvije svrhe: prva je umiriti EK i zamazati joj oči, a druga da se na temelju njega mogu podići novi krediti - kojima će se Hrvatska još više zadužiti. Da nije realan, dokazuje i činjenica da je predviđeni deficit 12 milijardi kuna! Prihodi su precijenjeni najmanje za 2 milijarde, a rashodi podcijenjeni najmanje za 3 milijarde kuna. Lažirate podatke samo kako bi vaša vlada preživjela do sljedećih izbora!