Referendumska inicijativa o promjeni izbornog sustava koju Željka Markić želi ponuditi građanima dodatno bi destabilizirala politički sustav i rezultirala fragmentacijom Sabora, što bi formiranje Vlade učinilo gotovo nemogućim te otvorilo prostor postizbornom trgovanju - istaknuo je za dnevnike Nove TV i HTV-a Gordan Jandroković, potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a (i član Predsjedništva naše stranke). 

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/video-protiv-tzv-porezne-reforme-i-refer...

Također je upozorio na apsurdnosti prijedloga koje „U ime obitelji“ - ignorirajući mnogo važnije probleme u državi poput gospodarske krize - pokušava progurati pod izgovorom „osnaživanja demokracije“.  Prenosimo Jandrokovićeve glavne poruke:  

Otkad su zabrane demokratske?!

Postoji niz različitih, a podjednako demokratskih modela izbornog zakonodavstva.  Pa nije valjda demokratski samo onaj model koji predlažu iz „U ime obitelji“?! Posve je nejasno po čemu bi to „demokratskiji„ bio model koji zabranjuje predizborno koaliranje od onog koji ga dopušta?

Štetno trgovanje 

Snižavanje izbornog praga na tri posto dovelo bi do fragmentacije Hrvatskog sabora. Vjerojatno bismo imali više od 20 stranaka sa samo jednim ili dvoje zastupnika - što bi nužno dovelo do političke štetne i opasne trgovine! Zamislite situaciju s 20-tak stranaka različitih programa i interesa, a koje bi tek nakon izbora započele s pregovorima! 

Pogubno po gospodarstvo!

U ovakvoj gospodarskoj krizi - popraćenoj problemima poput neprovedbe potrebnih reformi i egzodusa mladih u inozemstvo - dodatna destabilizacija političke scene nipošto nije u interesu građana i Hrvatske. HDZ se zalaže za cjelovitu reformu izbornog zakonodavstva u suglasju svih važnijih stranaka.

U ime osobnih ambicija

I predsjednik Karamarko već je u više navrata reagirao na ovu referendumsku inicijativu, napominjući da je HDZ za izmjenu izbornog zakona, razgovor i konsenzus, ali i za vrlo ozbiljan pristup. A ne onako kako su to neki zamislili - parcijalno, s ciljem kako bi se ušlo u Sabor, u svrhu osobnih ambicija

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/video-ne-zanimaju-nas-ad-hoc-izmjene-izb...

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-josipovic-se-poigrava-ustavnim...