U povodu sramotnih događanja na Rabu - gdje predstavnici ilegalnih austrijskih Reiffeisen kreditnih zadruga fotografiraju nekretnine građana i nude nagodbe - naš Klub zastupnika zatražio je stanku. Uime Kluba zatražio ju je sabornik Ivan Šuker:

- S obzirom da već prije SDP-ova većina nije  prihvatila  dva naša Zaključka kojim smo željeli pomoći građanima s kreditima kod austrijskih kreditnih zadruga i recentnih događanja na Rabu gdje su „fotografi“ po ne znam kojim zakonima ulazili građanima u dvorište i fotografirali nekretnine - tražim stanku! Želimo, naime, poslati upozorenje javnosti što se događa kad institucije ne rade svoj posao! 

Na strani oštećenih građana

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/video-milanoviceva-vecina-odbila-i-hd...

Nakon stanke, o problemu hipotekarnih kredita - koji je na Rabu „eksplodirao“ - uime Kluba zastupnika HDZ-a govorio je sabornik Josip Borić, koji je i sam s otoka Raba. Upozorio je na nužnost moratorija na otplatu kredita žrtvama austrijskih ilegalnih štedionica - dok se ne riješi pitanje kaznenih prijava koje su protiv njih podnijeli oštećeni građani.

Izlaganje sabornika Borića pogledajte u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Zaustaviti progon dužnika!

Navest ću samo nekoliko naslova iz medija: „Rabljani lovili bankare koji su im snimali kuće“, „Panika na otoku Rabu - bankari iz Austrije došli fotografirati desetke kuća iz kojih obiteljima prijeti deložacija“, „Rab na nogama zbog štedionica Reiffeisen zadruga - zamalo incident“. Situacija je uistinu vrlo ozbiljna! Rab je poznat po tradicionalnoj proslavi „Fjere“ - u danima slavlja nije se smjelo progoniti dužnike i krojiti pravda. S obzirom na situaciju, nažalost, moramo razmisliti da na otoku Rabu počnemo „slaviti dane RBA zadruga i štedionica“. S time da je ovdje situacija drugačija - dužnici se progone i pravda se kroji onako kako ne bi smjela.

Fotografiranje kuća - „radi evidencije“?!

Na Rab je, naime, došlo 15-ak austrijskih državljana - predstavnika RBA zadruga i štedionica. Posao na Rabu predstavljaju kao fotografiranje kuća i nekretnina korisnika tih kredita - „radi evidencije“! Nude nove zajmove - da korisnicima umjesto starih kredita ponude nove zajmove! Ili kredite pod novim uvjetima s time da im se ne priznaju određena davanja i otplate koje su imali do sada. Nude im se nagodbe - kako bi se izbjegle tužbe između korisnika i RBA zadruga. 

Što rade nadležne institucije?

Rabljani su o svemu obavijestili nadležne institucije. Citat iz dopisa: „Izvješćujemo da će 23., 24. i 25. veljače na području Grada Raba boraviti zaposlenici RBA zadruga sa sjedištem u Austriji kako bi nastavili obavljanje bankovne djelatnosti iz 2005. do 2014. godine, a za koje nisu imali dozvolu.“ Fascinira njihov nastavak poslovanja - i to uz znanje policije, DORH-a i HNB-a. A posluju u apartmanima, hodnicima, pogodbe se obavljaju kao na tržnici - oko kamata, glavnica li pak zabilježbi nad nekretninama. 

Moratorij!

Što traže korisnici? Traže moratorij na ovrhe dok se institucije - USKOK, DORH, Ministarstvo pravosuđa - ne očituju na brojne podnesene kaznene prijave protiv zadruga i štedionica. Zahtijevaju istinu i pravdu! Ne traže nikakve pogodnosti - kredite vraćaju. Njima nisu „zamrznuli tečaj švicarskog franka“. Građani su se samoorganizirali - traže razumijevanje od nas zastupnika. 

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/video-zasto-sdp-i-milanovic-ne-zele-z...