Milanovićeva poslušna većina u saborskom Odboru za financije i državni proračun na jučerašnjoj je sjednici podržala prijedlog rebalansa - tko zna kojeg po redu. Nasljednik Slavka Linića, ministar Boris Lalovac, tvrdi da će proračunski deficit iznositi 15,6 milijardi kuna - „samo dvije milijarde više od planiranog“. 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-o-zabrinjavajucem-izvjescu-ek-...

http://www.hdz.hr/vijest/eu/o-prognozama-ek-sdp-ova-vlada-ne-provodi-ref...

No to nije ni blizu realnog stanja, kako su već dobronamjerno upozoravali naši financijski eksperti. Stvarni iznos proračunskog deficita bit će oko 21 milijarde kuna - jedna je od poruka koje je potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Ivan Šuker na sjednici Odbora uputio ministru i SDP-ovoj beskičmenjačkoj većini.

Guranje problema pod tepih

Na početku sjednice, Šuker je prosvjedovao jer zastupnicima uz prijedlog rebalansa nisu dostavljene projekcije za sljedeće dvije godine te što Odbor ne raspravlja - metući probleme pod tepih - o stajalištu Povjerenstva za fiskalnu politiku da se rebalans donosi prekasno, da se povećava deficit te da Vlada demonstrira veliku slabost u korištenju sredstava iz EU fondova.

Šuker je potom, još jednom, oštro kritizirao planirano izdvajanje HZZO-a iz državne riznice - nazvavši ga bogohulnim - jer će ono javne financije dovesti u kaos: 

- Na ime dugova zdravstva u iduću godinu prenijet će se najmanje dvije milijarde kuna. Kad se tome pridodaju tri milijarde iz drugoga mirovinskog stupa, koje nikako ne mogu biti prihod proračuna jer će u budućnosti predstavljati rashod, deficit se penje na 21 milijardu kuna! 

A što se tiče procedure prekomjernog deficita, možda smo od Europske komisije dobili dva žuta kartona, ali sljedeće negativno mišljenje značit će crveni karton - zaključio je Šuker.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/video-o-proracunu-sdp-ova-vlada-vodi-...

MARIĆ: Ni za lipu niste smanjili „intelektualne usluge“!

http://hdz.hr/vijest/iz-sabora/nedopustivo-vrdoljak-platio-172-milijuna-...

 Naš saborski zastupnik dr. Goran Marić, koji je također član Odbora za financije i državni proračun, naglasio je da Vlada nije napravila apsolutno ništa kako bi povećala ekonomsku aktivnost i smanjila rashode:

- Mjesec dana do kraja godine spoznali ste da neće biti rasta, nego da stiže novi pad. Molim vas da objasnite kada ste to točno spoznali i na temelju čega. Već sam govorio da imamo niz nepotrebnih zakupnina, intelektualnih usluga, održavanja softvera, agencija, donacija... - ni u jedno niste ni lipe dirali, a država tone.