Izmjenu Zakona o referendumu promatramo u svjetlu sprječavanja mogućnosti građana da se o konkretnim pitanjima izjašnjavaju na najjednostavniji mogući način, što je osnova neposredne demokracije! - jedna je to od ključnih poruka sabornika Davorina Mlakara, koji je sinoć gostovao u HTV-ovoj emisiji Otvoreno (urednik i voditelj: Mislav Togonal). 

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/video-novi-pocetak-u-strahu-od-glasa-...

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/video-sdp-ova-demokracija-perfidno-sp...

Mlakar je, među inim, komentirao nepotpuna izlaganja Peđe Grbina u Saboru, mogućnost internetskog glasovanja, SDP-ovu odgovornost za smanjenu kvotu zastupnika iz iseljeništva, uzrok svih referenduma za vrijeme mandata Milanovićeve vlade…

Neprofesionalno i nepotpuno

Grbin je jučer - tijekom rasprave o prijedlogu izmjena Zakona o referendumu - parcijalno iznosio primjere zakonodavstva drugih zemalja. Mlakar je stoga takav pristup nazvao - neozbiljnim.

- Volio bih da g. Grbin kada prenosi zakonodavstvo neke zemlje učini to u potpunosti, a ne parcijalno. On je govorio o dva-tri članka iz bavarskog zakonodavstva, potom za primjer uzeo Norvešku i Italiju. Govorio je, naime, napamet. Ako za primjer uzmete neki zakon o referendumu, onda ga trebate do kraja nivelirati i ako je moguće - primijeniti na naše prilike. Htio bih da je g. Grbin uzeo Bavarsku i za neke druge primjere.

SDP vs. demokracija

U saborskoj raspravi predlagatelji iz Milanovićeve poslušne većine spominjali su dopisno glasovanje, što nije bio slučaj kada se raspravljalo o izmjenama Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor. Mlakar je naglasio da vladajući uporno pokušavaju iseljeništvu u što većoj mjeri onemogućiti glasovanje na izborima.

- Kada se raspravljalo o Zakonu o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, predlagatelji nisu rekli nijednu riječi o principu glasovanja putem interneta - jer bi to kolidiralo s njihovom stalnom „brigom“ da našim iseljenicima ne dozvole pravo glasa izvan diplomatsko-konzularnih predstavništava. Ovaj zakon promatramo u svjetlu sprječavanja mogućnosti građana da se izjašnjavaju na referendumu na najjednostavniji mogući način - što je osnova neposredne demokracije.

Maćehinski odnos prema iseljeništvu

Mlakar je podsjetio na SDP-ovo uvjetovanje bivšoj vlade u pretpristupnim pregovorima - naglasivši da je upravo SDP odgovoran za smanjenje kvote saborskih zastupnika koji predstavljaju Hrvate izvan RH.

- Tadašnja je oporba u pristupnim pregovorima uvjetovala glasovanje za promjenu Ustava time da Hrvati koji žive izvan RH nemaju nijednog, a potom da imaju samo jednog zastupnika. Nakon teških i mukotrpnih pregovora, ipak smo došli do kvote od - tri zastupnika. Oporba, koju su u nekim od pregovora tada vodili gospođa Pusić i g. Milanović, uvjetovali su da izvandomovinska Hrvatska izgubi onu kvotu koju je imala do tada. 

Dosta SDP-ove vlasti!

SDP-ovoj vladi obio se o glavu njihov način vladavine. Svi su ovi referendumi posljedica narodnog nezadovoljstva ovom nesposobnom vlasti - zaključio je Mlakar.