Hrvatska je bila žrtva agresivne politike Vojislava Šešelja te prvi moramo dignuti glas protiv i njegovog puštanja iz haaškog pritvora i njegovih velikosrpskih istupa. Jer, ne radi se o tehničko-pravosudnom, nego o političkom i duboko etičkom pitanju! - istaknuo je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a (i član Predsjedništva naše stranke) Gordan Jandroković. 

Oštro je usudio (ne)reakciju SDP-ove vlade i njena predsjedničkog kandidata Josipovića na Šešeljevo puštanje na slobodu, kao i na njegovo reafirmiranje politike Velike Srbije i prekrajanja granica - dok srbijanska politika šuti. Josipović izražava „žaljenje“ na cijelu situaciju, a ministarstvo Vesne Pusić ne reagira ni službenim priopćenjem! 

Prenosimo ključne poruke iz Jandrokovićeva izlaganja, a cijeli video možete pogledati u nastavku.

JANDROKOVIĆ: Šešeljeva sloboda udar je na sve njegove žrtve!

Ogorčeni smo puštanjem Šešelja iz haaškog pritvora. Njegova je sloboda udar na sve one koji su zbog njega i njegove politike stradali, patili i bili ubijeni. To je uistinu nemoralno, neprihvatljivo prema žrtvi! Bolest je bila argument za puštanje na slobodu, no ona ga nije spriječila da politički djeluje. Možemo se upitati koji su doista motivi za njegovo puštanje!?

Srbija mora reagirati!

Oni koji su donijeli odluku o Šešeljevu puštanju na slobodu nisu prepoznali opasnosti destabilizacije političkih prilika u Srbiji i susjednim zemljama. Ružno je vidjeti obnovu simbola i slušati priče o „velikoj Srbiji“ - teško to podnose svi koji su 90-ih podnijeli žrtve godina u Hrvatskoj i BiH! Očekujemo reakciju Republike Srbije - da jasno i glasno osude to što radi Šešelj i da nedvosmisleno poruče da „velika Srbija“ više nije njihova politika!

Još jedna glasna šutnja!

Neprimjerene su mlake ili nikakve reakcije hrvatske državne politike - predsjednika Josipovića, Milanovićeve vlade i ministrice Vesne Pusić! Očekivali smo reakciju Ministarstva vanjskih i europskih poslova makar priopćenjem jer Hrvatska je bila žrtva velikosrpske agresije i kao takva prva mora dignuti glas protiv ovog što se događa. Puštanje Šešelja nije samo tehničko-pravosudno pitanje, ono je političko i duboko etičko pitanje! 

Isprike o (ne)reagiranju više ne prolaze!

Prije svega nekoliko dana Vlada je propustila reagirati na odluku o odmrzavanje imovine obitelji Slobodana Miloševića. Čak je glasovala „ZA“ u tijelima EU!? Nisu iskoristili proceduralne mogućnosti da to zaustave, a i sada se boje primjereno reagirati na Šešelja. 

http://hdz.hr/vijest/eu/video-pusic-odsutjela-ukidanje-sankcija-protiv-m...

http://hdz.hr/vijest/eu/plenkoviceva-lekcija-vesni-pusic-u-sest-tocaka 

A Josipović samo žali!

Nije prihvatljiva ni reakcija predsjednika Josipovića koji je, blago i neutralno, „izrazio žaljenje“. Podsjetio bih da je u izraelskom parlamentu - govoreći o stanju u RH - spominjao nekakve ustaške zmije. Govorio je ružno o vlastitoj domovini! Tu ustašku zmiju nitko osim njega nije vidio, ali sada kada se javno i otvoreno veličaju četnički pokret, „velika Srbija“ i politika koja je dovela do tisuća i tisuća mrtvih, onda naš predsjednik govori „da je to žalosno“. 

Od njega smo očekivali da će jasno i glasno osuditi politiku „velike Srbije“. Govorio je neprimjereno o svojoj državi u parlamentu druge države, a sada nema ni snage ni hrabrosti primjereno govoriti o vidljivim fenomenima - onako kako bi trebao govoriti predsjednik RH.     

Opasna regionalna politika!

Podsjetio bih i na vojnu paradu u Srbiji koju smo nedavno imali priliku vidjeti, a na kojoj je glavni gost bio ruski predsjednik Putin. Ta dva događaja zajedno jasno pokazuju koliko je pogrešna Josipovićeva regionalna politika i koje je rezultate ona donijela! Bezuvjetno je podupirao srbijanski ulazak u EU. Upozoravali smo da se sa Srbijom ne može voditi politika popuštanja, umiljavanja - politika koja nije temeljena na jasnim interesima RH. 

Pokazalo se da politika koju je vodio i Josipović i Vlada i MVEP na čelu s Pusić nisu prepoznali situaciju na prostoru jugoistočne Europe i prijetnje koje još uvijek, nažalost, postoje. Gurali su Hrvatsku prema jačoj integraciji s „regijom“. Treba ojačati integracije u EU i NATO, a ne vraćati Hrvatsku ondje odakle je jedva otišla! 

Povlačenje tužbe za genocid?

Nakon izlaganja, Jandroković je odgovarao na novinarska pitanja te kritizirao krivu politiku Josipovića i Vesne Pusić o povlačenju tužbe za genocid protiv Srbije. RH mora odlučno reagirati ako Srbija nastavi šutjeti o Šešeljevu djelovanju. 

- Nema bezuvjetne potpore za ulazak Srbije u EU, nego ona mora biti uvjetovana ispunjenjem demokratskih standarda, što uključuje procesuiranje svih ratnih zločina, funkcioniranjem pravne države, korektnim odnosom prema hrvatskoj nacionalnoj manjini i plaćanjem ratne odštete. Predsjednik Josipović i ministrica Pusić govorili su o povlačenju tužbe za genocid, no danas je svima jasno da to nije ispravna politika!

Opet prekrajaju granice

Valja istaknuti da bi prema nekim anketama Šešelj imao 11 posto kada bi se kandidirao za predsjednika Srbije. No ovdje je bitno to što on slobodno reafirmira velikosrpsku politiku, trabunja o prekrajanju granica, a da pritom nema službene reakcije srbijanske politike. Ako se nastavi njihova šutnja, očekujemo da naša vlada nešto poduzme! 

Uz Jandrokovića su na presici bili kolege zastupnici akademik Željko Reiner, Ante Babić i Jasen Mesić.