Rješenje za agoniju građana koji imaju kredite uz valutnu klauzulu u švicarskim francima Vlada je pronašla u konverziji valute iz franka u euro, dok bi se - nakon konverzije - dio glavnice (dužnicima) otpisao. Kao što se sjećate, upravo je konverzija bila rješenje za koje se naša stranka od početka uporno i konzekventno zalagala - nasuprot Milanovićevom predizbornom politikantskom „novom početku“, odnosno kratkoročnoj mjeri „zamrzavanja“ tečaja franka.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/nakon-sastanka-s-udrugom-franak-hdz-...

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/video-milanoviceva-vlada-nema-rjesenj...

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/predsjednik-hdz-podrzao-zahtjev-udru...

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/za-razliku-od-vlade-od-pocetka-smo-p...

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-rjesenje-za-svicarce-konverzij...

Vladin prijedlog rješavanja problema građana s kreditima u švicarskim francima komentirao je za nacionalne TV kuće naš saborski zastupnik dr. Goran Marić:

S obzirom da je najavljeni prijedlog - izvorni prijedlog Hrvatske demokratske zajednice i da on donosi satisfakciju dužnicima, HDZ će ga poduprijeti. Ali, inzistirat ćemo na cjelovitom rješenju - uključivanju i onih kreditnih dužnika kojima je prekinut kreditni odnos. Istodobno tražimo da se riješi problematika jednostrano povećanih kamatnih stopa!

Dr. Marić je nadalje naglasio da se ovdje ne može govoriti o kvalitetnim rješenjima, jer iza njih slijedi velik broj sudskih tužbi, koje je najavila udruga Franak.

- No, poduprijet ćemo svakako promptnu konverziju svakog pojedinačnog kredita po tečaju koji je vrijedio na dan kad je kredit pušten u optjecaj. Kao i prijedlog da se na kredite primijeni kamatna stopa koja je cijelo vrijeme vrijedila za euro, a da se za preplaćeni iznos umanji glavnica kredita.

Bez opterećivanja poreznih obveznika! 

Međutim, naš sabornik se ne slaže s idejom da se troškovi konverzije bankama priznaju kao porezna olakšica:

- Nedopustivo je u takav odnos miješati porezne obveznike i teret prebacivati na njih, jer se u ovom slučaju nikako ne može govoriti o gubitku, nego tek o umanjenoj dobiti banaka. Gubici banaka nisu nastali na stambenim kreditima, nego na kreditima velikih kompanija koji nikada nisu naplaćeni!