Vlada je danas ukinula sedam od deset dozvola za eksploataciju i istraživanje ugljikovodika u Jadranu. Od 29 planiranih polja za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika, ostala su - nakon današnje sjednice Vlade - „u igri“ još tri odluke. Podsjećamo - Vlada u ovom postupku nije zaštitila nacionalne interese. Protuzakonito je, naime, ustupila norveškoj tvrtki „Spectrum“ energetske podatke o plinu i nafti u Jadranskom moru. HDZ je interpelacijom u Saboru najavio blamažu ovog postupka - koji je bio nezakonit, netransparentan i nepripremljen! Vlada je pokazala potpunu nebrigu za očuvanje mora i morskog okoliša. Jedina šansa za Hrvatsku je da propadaju ovakvi veliki investicijski projekti ove vlade! - sažetak je poruka s današnje konferencije za novinare koju su održali saborski zastupnici Branko Bačić i Davorin Mlakar u odluke Milanovićeve vlade o ukidanju dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu.

Izjave naših saborskih zastupnika možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

BAČIĆ: Potpuna blamaža, neozbiljnost i narušavanje međunarodnog ugleda Hrvatske!

Vlada je danas ukinula sedam od deset dozvola za eksploataciju i istraživanje ugljikovodika u Jadranu. Od 29 planiranih polja za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika, ostala su - nakon današnje sjednice Vlade - „u igri“ još tri odluke. I te tri odluke su bespredmetne s obzirom da su 2. travnja istekli svi zakonom propisani rokovi. HDZ je interpelacijom u Saboru najavio blamažu ovog postupka - koji je bio nezakonit, netransparentan i nepripremljen! Vlada je pokazala potpunu nebrigu za očuvanje mora i morskog okoliša.

Objavite ugovor!

Podsjećamo - Vlada u ovom postupku nije zaštitila nacionalne interese. Protuzakonito je, naime, ustupila norveškoj tvrtki „Spectrum“ energetske podatke o plinu i nafti u Jadranskom moru. Stoga - ponovno! -  tražimo da Vlada javno objavi ugovor između Ministarstva gospodarstva i spomenute tvrtke. U kontekstu današnje Vladine odluke posve komično - da ne kažem tragikomično! - zvuči Milanovićeva izjava 16. kolovoza kada je rekao, citiram: „Ovo je postupak koji omogućuje istraživanje, kad istražimo donijet ćemo odluku o tome isplati li se ili ćemo te rupe začepiti!“ Zašto je onda danas donio odluku o ukidanju dozvole i za istraživanje i za eksploataciju? Ta je izjava, dakle, bila obmanjivanje javnosti. Ili - još gore - nije znao koji se postupak uopće vodi! 

SDP-ov sindrom propalih projekata

Potvrda da se Vlada ne zna nositi za složenim i zahtijevnim procesima je današnja odluka. Za ovu je vladu uobičajeno da u velikom stilu najavljuje projekte, a onda doživi na tim projektima - fijasko! To je funkcioniranje metodom pokušaja i pogreške. Prisjetimo se samo velikog projekta monetizacije autocesta. Nakon što je to propalo, onda je dao gotovo istu izjavu kao i u situaciji s izbjeglicama o „planu B“. Potom - outsourcing. Pompozno je najavljivan, a doživio je debakl. Te privatizacija Hrvatske poštanske banke, HŽ Carga… Onda se prisjetimo  nizinske pruge, poreza na nekretnine, najava investicijskog tsunamija, promjene Ustava RH…

Milanoviću, budi dosljedan!

Vladini projekti doživljavanju potpunu blamažu! Milanović zna da je javnost - pogotovo ljudi koji žive uz more! - listom protiv bušenja Jadrana - pa u predizborno vrijeme ovakvim odlukama pokušava steći političke poene. Istodobno, nanosi štetu političkom ugledu Hrvatske jer se predstavljamo kao neozbiljan poslovni partner. Prvo velike međunarodne kompanije poziva, a onda im zatvara vrata pred nosom. Pozivamo Milanovića da bude dosljedan - kada je već ukinuo ovih sedam dozvola, neka ukine i tri preostale. 

MLAKAR: Krajnje neorganizirano i protuzakonito istraživanje Jadrana!

Zadovoljni smo što u dogledno vrijeme neće biti istraživanja u Jadranskom moru. Posebice zbog svih uloženih napora da javnosti prezentiramo svoja stajališta - zalažemo se za čistoću Jadranskog mora. Nije se, dakle, pristupilo krajnje neorganiziranom i protuzakonitom iskorištavanju Jadrana. Od početka postupka bojali smo se kakve mogu posljedice nastati. Kao zaključak - jedina šansa za Hrvatsku je da propadaju ovakvi veliki investicijski projekti ove vlade.