Povećanje trošarina na gorivo samo je još jedna potvrda da SDP-ova vlada nije u stanju provesti strukturne reforme. Nisu joj bila dovoljna silna porezna opterećenja kojima nas je podvrgla u ove tri i pol godine, nego u svom neznanju sada opet udara na životni standard hrvatskih građana! - istaknuo je potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Ivan Šuker zatraživši stanku u Saboru, a potom i izlažući uime naše stranke. 

Jedan jedincati podatak dovoljno govori o „najboljoj vladi do sada“: ovo je ukupno dvadeseto povećanje poreza u njenom mandatu! Donosimo glavne naglaske iz izlaganja našeg sabornika:

Ostavljate kosture u ormaru

Pitam Vladu - koliki je stvarni deficit? Je li 12 milijardi kuna - koliko vi govorite - ili pak 18 milijardi?! Ako je 12, zašto onda dižete poreze? Sami ste, dakle, priznali da je deficit 18 milijardi kuna! Koliki su dugovi u zdravstvu i kada ćete i njih uračunati u deficit? Jeste li svjesni što sljedećoj vladi ostavljate - u 2016. neće biti drugog mirovinskog stupa odnosno 2,8 milijarde kuna na prihodovnoj strani! Sljedećoj vladi ostavljate kostur u ormaru. Ovo što radite je izuzetno nekorektan potez   ne prema političkim protivnicima koji će preuzeti vlast, nego prema hrvatskom narodu. U konačnici - vaš neuspjeh plaćaju upravo građani. 

Totalna nesposobnost

Uzeli ste 40 lipa HAC-u, a jučer lakonski poručujete da odustajete od monetizacije. Povećanje trošarine za 10 lipa je ukupno 230 milijuna kuna, a za 40 lipa je oko 900 milijuna. U dvije godine HAC-u je uzeto 1,8 milijarde kuna! Pričali ste - „idemo u monetizaciju HAC-a, a novac ćemo investirati u Hrvatske željeznice“.  A investicija u HŽ nije bilo. Niti je uloženo u pojačano održavanje lokalnih cesta! Totalno nesnalaženje, nesposobnost da se provedu reforme. A vi građani, plaćajte dvadeseto povećanje poreza u mandatu Milanovićeve vlade!

LOGIKA NALAŽE - GORIVO ĆE POSKUPJETI! 

Šuker je pak izvan sabornice pred mnogobrojnim novinarima napomenuo da je nemoguće očekivati da će cijene goriva ostati iste, s obzirom da trošarina poskupljuje za 20 lipa, s PDV-om će iznositi 25 lipa:

- Zbog rasta trošarina porast će i cijene prijevoza i hrane. Ovo je još jedan udar Vlade na životni standard, isključivo iz jednog razloga - govorili su neistinu prilikom donošenja proračuna, lagali su hrvatskoj javnosti i potvrdili su još jednom da nisu u stanju provesti strukturne reforme i zato udaraju ponovno po džepu hrvatskih građana!

Daljnje pustošenje građana!

Komentirajući procjenu ministra Marasa da poskupljenja neće biti, Šuker je istaknuo da je nemoguće govoriti da nitko neće dizati cijene, a istodobno očekivati znatnu dobit za proračun. A potom argument potkrijepio brojkama:

- Deset lipa bez PDV-a na trošarinu je po prilici 200 do 250 milijuna kuna. Dakle, ovih 20 lipa vam je negdje oko 450 milijuna kuna, a kad tome dodate iznos PDV-a, onda je to iznos od oko 600 milijuna kuna. Pa ne može baš netko reći da je to beznačajno, to su novci koji će izravno biti uzeti hrvatskim građanima iz džepa!