Naš saborski zastupnik Davorin Mlakar danas se u Središnjici u izjavi za mnogobrojne medije osvrnuo na mogući datum održavanja parlamentarnih izbora. Istaknuo je da je svaki datum koji je sukladan Ustavu i Zakonu o izborima dobar datum te da je jedini interes da što prije prestane ova agonija koja traje Milanovićevom Vladom.

Izjavu zastupnika Mlakara - i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku i pročitati:

O mogućim datumima izbora

HDZ smatra da je svaki datum koji je sukladan Ustavu i Zakonu o izborima dobar datum. Kao i da je u biti naš jedini interes da što prije prestane ova agonija koja traje Milanovićevom Vladom. Prema tome, veselimo se parlamentarnim izborima!

O SDP-ovim mehanizmima 

SDP nije posebno apostrofiran u našim zakonima, kao ni Vlada koja nije posebni faktor u određivanju datuma izbora - Zakon o tome ništa ne govori. Bilo bi interesantnije čuti što misli parlamentarna većina s obzirom na mogućnost raspuštanja Hrvatskog sabora ili čekanja isteka mandata. Očekivao bih od predsjednika Sabora da je bio uključeniji u priču oko datuma izbora! 

O konzultacijama s predsjednicom RH

Koliko je meni poznato konzultacije nisu nužne, ali sigurno je dobra parlamentarna praksa da se dogovara. Vjerujem da se do sada dogovaralo zajedno s čelnicima parlamentarnih stranaka pa vjerujem da će to i ovaj put biti slučaj. 

SUKLADNO USTAVU I ZAKONU

Upitan da komentira priopćenje Ministarstva uprave da će u roku od osam dana obustaviti izmjene Statuta Grada Vukovara o dvojezičnosti ako se pokaže da su one nezakonite i neustavne, Mlakar je kazao:

- Oni su citirali ono što piše u zakonu, Ministarstvo ima pravo obustaviti primjenu odluke ako drži da nisu sukladne Ustavu i zakonu i pokrenuti postupak pred Vladom koji će se onda pojaviti pred Ustavnim sudom. Kakvu ocjenu su donijeli ne znamo, ali to je ono što su vjerojatno iščitali iz zakona.