Potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru Gordan Jandroković (i član predsjedništva HDZ-a) komentirao je jučer nakon sjednice Predsjedništva stranke početak usmenog dijela rasprave u graničnom sporu Hrvatske i Slovenije pred Arbitražnim sudom u Den Haagu. Jandroković je odgovorio na dva novinarska pitanja:

Što očekujete od arbitražnog rješavanja graničnog spora između Hrvatske i Slovenije? Mnogo je velikih očekivanja i s jedne i s druge strane?

- Prije svega treba podsjetiti na okolnosti potpisivanja arbitražnog sporazuma koji je bio ključan za završetak pregovora i ulazak Hrvatske u  EU. Trebalo je puno vještine, energije, diplomatskog znanja i hrabrosti da se sporazum potpiše. Slovenija je na nekorektan način ucjenjivala Hrvatsku onemogućavajući joj ulazak u EU bez potpisivanja takvog Sporazuma. Vjerujemo da su Hrvatske šanse danas jako dobre bez obzira na tako teške okolnosti nastanka Sporazuma. U pravnom i političkom smislu on je dobar za Hrvatsku. Vjerujemo u pozitivan ishod arbitraže. 

Jesmo li u vrijeme potpisivanja sporazuma sa Slovenijom možda morali pristati na nešto što bi nas danas moglo koštati?

- Ne. Niti u jednom trenutku nismo pristali ni na što što bi ugrozilo šanse Hrvatske pred Arbitražnim sudom. Pritisci su bili ogromni. Slovenija je uvjetovala nastavak naših pregovora čitavim nizom zahtjeva, međutim nismo pristali ni na što. Dobili smo sporazum koji pruža dobru priliku i vjerujem u pozitivan ishod za Hrvatsku. U Sloveniji su upravo tražili javnu raspravu jer očito sami uviđaju da su njihovi zahtjevi preveliki i nerealni. S optimizmom gledamo na konačni ishod tog Sporazuma.