Izmjene Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi Vlada nije predložila kako bi ispunila odluku Ustavnog suda o dvojezičnosti - nego da bi raspustila vukovarsko Gradsko vijeće! Obračunavate se s rezultatima izbora u Vukovaru! - istaknuo je, među inim, sabornik Davorin Mlakar u obrazloženju prijedloga Zaključka nekoliko stranaka. A koji je Saboru upućen prije dvije godine! U Zaključku se, naime, predlaže da se Vlada obveže, među inim, stvoriti uvjete za dosljednu primjenu članka 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

U sabornici se danas, naime, raspravlja o prijedlogu Milanovićeve vlade o izmjenama dvaju zakona - o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina te onog o lokalnoj samoupravi.

Istup sabornika Mlakara možete pogledati, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O Zaključku - nakon dvije godine!

Grupa zastupnika je 17. rujna 2013. uputila Zaključak u raspravu u Saboru. U Zaključku je predloženo da se Vlada obveže da poduzme sve zakonom predviđene mjere za dosljednu primjenu članka 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Te da se odgodi primjena prava - vezano za postavljanje dvojezičnih natpisa na javne ustanove i institucije u Gradu Vukovara - do sljedećeg redovitog popisa stanovništva. Zaključak ste držali na dnevnom redu dvije godine! U međuvremenu se previše toga dogodilo pa je danas besmisleno razgovarati o ovome. 

Protuustavna rješenja

Obračunavate se s rezultatima izbora u Vukovaru! To je stvarna namjera ove vlade. Vukovar je zaslužio biti grad posebnog pijeteta - o tome se trebao donijeti poseban zakon. A ne ovako raspravljati. Da je ovaj Zaključak bio raspravljen na vrijeme - izbjegli bi sve ovo što se dogodilo u zadnje dvije godine. SDP je tvrdio da je za izmjene predloženog zakona potrebna dvotrećinska većina. Niti za jedan od ova dva zakona ona nije potrebna! Vlada - umjesto da je prihvatila razgovor na vrijeme - čekala je dvije godine! Predlaže protuustavna rješenja - zakonom prenosi na svog povjerenika više ovlasti nego što sama ima. To je - pravno nedopustivo!

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/video-vlada-na-silu-zeli-srusiti-lega...

VLADA NIŠTA NIJE RIJEŠILA

Naš sabornik Mlakar ujedno je - u raspravi o izmjenama zakona - izlagao uime Kluba zastupnika HDZ-a. Njegovo izlaganje možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Ploče pod okriljem mraka

Vlada je 2013. - nasilno provodeći svoje viđenje zakona i pod okriljem mraka postavljala ploče po institucijama - izazvala revolt građana Vukovara. Nekoliko ljudi je završilo u bolnici s teškim povredama. To je bio motiv da se - prije dvije godine - Saboru podnese Zaključak i predloži hitna rasprava kako bi se Vlada obvezala na poduzimanje svih zakonskih mjera za dosljednu primjenu članka 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i odgađanje primjene prava iz članka 7. vezanog za postavljanje dvojezičnih natpisa. 

Nebriga za suverenitet

Vlada se sada sjetila uređivati to pitanje. I to na sebi svojstven način! Zaključak je, naime, sadržavao sve ono što je opterećivalo svakodnevni normalan život u Vukovaru. Do danas Vlada ništa nije rekla o graničnim pitanjima koja se tiču Vukovara. Nitko nije spominjao pitanje suvereniteta RH nad, primjerice, vukovarskim adama. 

PrivitakVeličina
zakljucak_dvojezicni_natpisi.pdf899.64 KB