Sramotno ugrožavanje zdravlja ljudi i uništavanje prirode u Bakarskom zaljevu! Na nedjelu je je čisti ekocid! I to sve naočigled i uz prešutno odobravanje vladajućih! - glavne su to poruke s današnje presice u Saboru koju su održali zastupnici Tomislav Klarić (gradonačelnik Bakra koji tu dužnost obnaša volonterski) i Branko Bačić (predsjednik saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode).

Luka Rijeka kojom drmaju SDP-ovi kadrovi bez ikakvih dozvola i projektne dokumentacije, a kamoli studije utjecaja na okoliš, nasipava more i deponira rudaču s brodova. I to uoči početka turističke sezone! Riječju: katastrofa! Pritom Lučka uprava Rijeka, državna institucija zadužena za upravljanje pomorskim dobrom, apsolutno ništa ne poduzima! Naravno, i u njoj drmaju SDP-ovi kadrovi. A i u čitavoj „najboljoj vladi do sada“ nijemo se prelazi preko tih besramnih radnji. Očito ih ne zanima  zdravlje ljudi!

Stoga je Klarić najavio da će kazneno prijaviti odgovorne (pravne) osobe Vedrana Devčića (Luka Rijeka) i Vladu Mezaka (Lučka uprava Rijeka).

A izlistao je i tragične „crne“ brojke: prije 12 dana u Bakarski zaljev deponirano je s brodova čak 40 tisuća tona viška željezne i ugljene rudače. 

Prenosimo glavne naglaske iz izlaganja dvojice HDZ-ovih zastupnika:

KLARIĆ: Zmajlović se pravi slijep!

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode od veljače 2013. ne reagira na naše dopise! Inspekcije su izašle na teren, ali nisu poduzele mjere zaštite okoliša i zdravlja ljudi. Od SDP-ove vlade slušamo o uvođenju reda, a ovo zorno prikazuje model kako se rade pojedine stvari u državi. Hrvatske vode proglasile su Bakarski zaljev osjetljivim područjem, stoga moramo poštivati rigorozne mjere zaštite okoliša. Alarmantna je činjenica da se na tom dijelu zaljeva nalaze izvorišta pitke vode, a samo 100 metara dalje crpilište koje opskrbljuje otok Krk, Rijeku i priobalni prostor. Nedavno sam poslao ronioce da snime podmorje, ali zbog velikog zaprašivanja mora nisu to mogli učiniti.

BAČIĆ: Ovakvo uništavanje prirode vidljivo je iz svemira!

Tri ministarstva (Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, Ministarstvo graditeljstva, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode) dužni su čuvati i provoditi zaštitu pomorskog dobra, a to ne čine! Ovom devastacijom krši se Zakon o pomorskom dobru, zaštiti okoliša, zaštiti prirode, prostornom uređenju, gradnji te o održivom gospodarenju otpadom. Država je u Bakarskom zaljevu zatvorila koksaru Bakar i uložila desetke milijuna kuna ne bi li održala bioraznovrsnost mora, a sada protuzakonito zagađuje prirodu. Razumijemo potrebu Luke Rijeka da dio doveženog tereta negdje smjeste, ali to treba obavljati sukladno zakonu! A ne na ovako štetan, nezakonit i neprimjeren način - bez potrebne dokumentacije, građevinske dozvole i studija o utjecaju na okoliš i zdravlje! Odlaganje gotovo 50 tisuća tona koksa vidljivo je iz svemira i prolazi bez reakcija, osim što je Zmajlovićevo ministarstvo naredilo polijevanje vodom da se ne praši.

Cijelu presicu možete pogledati u nastavku.