HDZ će kada dođe na vlast imati drugačiji pristup braniteljima, nego Milanovićeva vlada. Prema njima ćemo se odnositi kao partnerima i sigurno ćemo jednom godišnje - kao što to radi, primjerice, Norveška - održati konvenciju. Na njoj će biti premijer, ministri i branitelji. Onda ćemo vidjeti što je dobro, a što loše. Ono što je dobro treba unaprijediti, što je loše - odbaciti! - istaknuo je, među inim, sabornik (i član saborskog Odbora za ratne veterane) Zvonko Milas u sinoćnjem razgovoru za Dnevnik Nove TV.

Osvrnuo se na početak dijaloga između Milanovića i branitelja - nakon što je Milanović 7,5 mjeseci ignorirao njihov zahtjev za razgovorom.

Razgovor sa sabornikom Milasom možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Rješenje - dijalog

Dobro je da su počeli razgovori. Kakav će smjer nastaviti, to ćemo vidjeti. Ali, sami ste rekli - najbitnije je da se počelo razgovarati. Nakon sedam i pol intenzivnih mjeseci pozivanja na dijalog - drago mi je da je napokon dijalog uspostavljen. I sada je uistinu na njima da pokušaju kroz dijalog naći rješenje odnosno izaći iz ove pozicije - na dobrobit svih.

Legitiman zahtjev branitelja

Kada se objavi registar hrvatskih branitelja - usprkos svim zakonima i kršenju svih mogućih ljudskih prava - onda je jedina legitimna reakcija tražiti registar onih koji su napadali Hrvatsku. Ako se takav registar objavi - on mora biti samo na dobrobiti državi. U smislu pomoći državnim institucijama - da se pomogne u rješavanju različitih situacija i pronalasku počinitelja zločina. Ne, dakle, za internetske portale nego za državne institucije.

Slijediti norveški primjer

Branitelji su tražili rješavanje problema kroz dijalog. Drago mi je što je razgovor otpočet, ali forma ovakvog sastanka kakav je bio danas nije dobar. On ne može konkretizirati ništa i - koliko znam - formirat će se skupine koje će ići po područjima gdje će se lakše detektirati problemi i pokušati naći rješenja. HDZ će kada dođe na vlast imati drugačiji pristup braniteljima, nego Milanovićeva vlada. Prema njima ćemo se odnositi kao partnerima i sigurno ćemo jednom godišnje - kao što to radi, primjerice, Norveška - održati konvenciju. Na njoj će biti premijer, ministri i braniteljska populacija. Onda ćemo vidjeti što je dobro, a što loše. Ono što je dobro treba unaprijediti, što je loše - odbaciti. 

Ustavna zaštita braniteljskih prava

HDZ će sigurno uspostaviti zakonsku regulativu na dobrobit branitelja. Uzet ćemo u obzir sve specifičnosti trenutka u kojem živimo. Potrudit ćemo se da taj zakon bude objedinjen u smislu svega onoga što je proizišlo iz Domovinskog rata - iz vrijednosti na kojima je stvorena Hrvatska. Za dobrobit branitelja i članova njihovih obitelji.

Dobro je da su prestale lažne optužbe

U zadnjih deset dana nitko nije prozvao našu stranku da „stoji iza prosvjeda“. To je dobro. Treba maknuti politiku od branitelja. Na izborima koji su pred nama narod će pak pokazati je li mu dosta ove vlasti i želi li neku drugu.

VLADA NARUŠAVA DIGNITET BRANITELJA

Naš sabornik Zvonko Milas sinoć je gostovao i u HTV-ovoj emisiji „Otvoreno“ (urednik i voditelj: Mislav Togonal). Milas je, među inim, komentirao i narušavanje digniteta branitelja oduzimanjem njihovih zakonskih prava - što je učinila Milanovićeva vlada. 

 - Opskrbnina jest pomoć braniteljima koji su bolesni i nemaju posao, odnosno u teškoj su životnoj situaciji. Ali prebacivanjem tog prava u sferu socijalne skrbi dignitet branitelja je jednostavno prebrisan. Oduzet im je, naime, jedini kriterij prema kojem su primali opskrbninu - sudjelovanje u obrani Hrvatske.