Na jučerašnjoj sjednici - na kojoj su sudjelovali i predstavnici stopostotnih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata - Odbor za ratne veterane zatražio je da Hrvatski sabor u što kraćem roku raspravi izvješće o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja za 2013. godinu. 

Od klubova zastupnika zahtijeva se da se u roku od osam dana izjasne o tome žele li ustavni, organski ili obični rang za novi zakon o braniteljima. Raspravljalo se i o štetnom prebacivanju prava branitelja pod Ministarstvo socijalne politike i mladih Milanke Opačić.

Vratiti prava u matični zakon!

Predsjednik Odbora za ratne veterane Josip Đakić (HDZ) predložio je da se iz Zakona o socijalnoj skrbi i obrazovanju pitanje opskrbnine vrati u matični zakon. Pritom je zatražio pokretanje postupka promjene Ustava i omogućavanje donošenja ustavnog zakona o braniteljima: 

- Radi se samo o jednoj stavci, a to je opskrbnina koja je premještena iz Zakona o pravima hrvatskih branitelja u Zakon o socijalnoj skrbi i postala je neka druga varijanta pomoći braniteljima koja se ne ostvaruje.

Podsjetimo, hrvatski branitelji od početka prosvjeda pred „svojim“ ministarstvom zahtijevaju da njihova prava budu sadržana u jednom zakonu. Milanovićeva poslušna većina u saborskom odboru - na čelu s potpredsjednikom Željkom Sabom - očekivano je jučer zaustavila taj opravdani prijedlog.

Smjena Čedomira Višnjića

Na kraju burne sjednice, predsjednik Odbora Josip Đakić izvijestio je da je član Upravnog vijeća Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata (HMDCDR) Čedomir Višnjić podnio ostavku. U tijeku je postupak imenovanja novog člana, dodao je Đakić.

Odbor je, naime, još u studenom uputio Vladi zahtjev za razrješenjem Čedomira Višnjića i Krune Kadrova, predsjednika Upravnog vijeća HMDCDR-a. Većina članova Odbora smatra da je Višnjićeva suradnja s okupatorskom vojskom tzv. krajine neupitna, a da je Kadrov u obnašanju svoje dužnosti „koristio pogrešan metodološki pristup“.

MILAS: Ustavni zakon - kraj nepotrebnih, stalnih izmjena!

HDZ-ov zastupnik Zvonko Milas, član Odbora za ratne veterane, gostovao je sinoć u HTV-ovoj emisiji Studio 4 na temu zahtjeva hrvatskih branitelja:

- Hoće li zakon biti ustavni ili organski, to ovisi o Hrvatskom saboru. Branitelji su stoga i uputili zahtjev klubovima zastupnika da se očituju o tome. Branitelji zahtijevaju da bude ustavni jer se u tom slučaju neće više moći tako lako mijenjati njihova prava, odnosno članci Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, kako se to do sada događalo.

Bez ikakve provjere?

Komentirao je i Višnjićevu ostavku s funkcije člana Upravnog vijeća HMDCDR-a.

- Samo njegovo imenovanje iz Ministarstva kulture pokazalo je svu neozbiljnost aktualne vlasti u pristupu cijeloj problematici. Prijedlog Ministarstva da član Upravnog vijeća postane čovjek koji samo podnese fotokopiju osobne iskaznice - bez životopisa - dovoljno govori o njihovoj ozbiljnosti.