Zabrinuti smo s onim što se događa vezano za izbjegličku krizu, kao i najavama da će se situacija još pogoršati. Međutim, ono što nas posebno brine su riječi predsjednika Vlade Zorana Milanovića da nema ni plan niti strategiju kako se nositi s tim teškim i složenim humanitarnim pitanjem. Očekivali smo ipak da odgovori na pitanje kako će se nositi s eventualnom nepredviđenom situacijom! - sažetak je to poruka člana Predsjedništva naše stranke i glasnogovornika Kluba zastupnika Gordana Jandrokovića, koji se danas u Središnjici u izjavi za mnogobrojne medije osvrnuo na poziciju Hrvatske oko pitanja izbjeglica te mogućnost širenja izbjegličkog vala. 

Izjavu našeg sabornika Jandrokovića možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

U krizi bezbrižni! 

Zabrinuti smo s onim što se događa vezano za izbjegličku krizu, kao i najavama da će se situacija još pogoršati. Međutim, posebno nas brinu riječi predsjednika Vlade Zorana Milanovića da nema ni plan niti strategiju kako se nositi s tim teškim i složenim humanitarnim pitanjem. Očekivali smo ipak da odgovori na pitanje kako će se nositi s eventualnom nepredviđenom situacijom. Izgovor da EU isto tako nema svoj plan i strategiju nije dobar, jer EU svoju politiku formira temeljem dogovora država članica. Kad on izostane onda svaka država - u ovom slučaju posebno ugrožena Hrvatska - mora znati odgovoriti na mogući izbjeglički val koji može biti preusmjeren i u Hrvatsku. 

Vlada opet nespremna! 

Očekujemo od SDP-ove Vlade da s jedne strane osigura stabilnost Hrvatske i sigurnost hrvatskih građana, a s druge da pokaže dozu humanosti i ljude koji se tamo nalaze zaštiti u odgovarajućoj mjeri - koliko Hrvatska to može učiniti. Vlada bi trebala izaći s podacima koliko bi ljudi mogla zbrinuti, u kojim objektima, s kojim financijskim sredstvima raspolaže te postoji li kakav program integriranja tih ljudi. Odgovore na ta pitanja nismo čuli što pokazuje da, nažalost, Vlada nije spremna odgovoriti na moguća nepredviđena zbivanja. HDZ smatra da treba izbjeći svaki kaos, stihiju i nekontrolirano događanje. Očekujemo odgovore do kojih je hrvatskoj javnosti stalo!

Jasan plan i strategija! 

Siguran sam da Hrvati itekako suosjećaju s ljudima koji su sada u potrebi, a sjećajući se onoga što se ovdje događalo itekako znaju da ljudima treba pomoći. Međutim, nije moguće pomoći ako ne postoji plan i strategija za koju je odgovorna Vlada! Hrvatska smije izraditi strategiju bez EU, jer je izravno ugrožena - susjeda je Srbiji i Mađarskoj, u neposrednoj blizini nalazi se i Makedonija. Osim načelne strategije, EU nema strategiju za ovako kriznu situaciju. Stoga, ne samo da Hrvatska smije, već mora napraviti strategiju na koji će način odgovoriti na ovako teško pitanje! Unutar EU ne postoji jedinstvena politika, neke države članice, pa i one bogate i razvijene kalkuliraju kako pristupiti ovom pitanju. Stoga smatram da nam se ne smije dogoditi ono što se dogodilo Makedoniji, Srbiji i Mađarskoj. Hrvatska vlada treba izaći s jasnim planom i strategijom!