Potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a i član saborskog Odbora za Ustav Davorin Mlakar gostovao je u emisiji HTV-a Otvoreno te, među ostalim, komentirao opasnu referendumsku inicijativu Željke Markić („U ime osobnih ambicija“) o promjeni izbornog zakonodavstva. Prenosimo njegove ključne poruke. 

Sličnosti: Markić-SDP 

HDZ je jedina stranka koja se u više navrata zauzimala da svi birači koji nemaju prebivalište u RH imaju pravo glasovati onako kako im je to zakon prije omogućavao. Posebno smo napadali sadašnju SDP-ovu garnituru koja je 400.000 naših birača iz inozemstva izbrisala s popisa. Uistinu je nekorektno to što gospođa Markić tvrdi da se zalaže za Hrvate izvan RH, a istodobno promjenu članka 45. Ustava RH - koji određuje kako glasuju naši građani u inozemstvu - uopće nije uvrstila u prijedlog svoga referendumskog pitanja.

HDZ uveo preferencijalno glasovanje!

Ne govori samo gospođa Markić „u ime birača“, i HDZ sasvim sigurno govori u njihovo ime - barem u ime onog dijela koji nam je dao glas. Prema građanima nije korektno razbacivati se bombastičnim naslovima poput „Glasujmo za zastupnike imenom i prezimenom“. I ovi su dosadašnji izabrani imenom i prezimenom. Preferencijalno glasovanje samo je jedna od intervencija u izborno zakonodavstvo, a može se provesti i bez izmjena Ustava. Moram napomenuti da je preferencijalno glasovanje uveo upravo HDZ - i to za prve izbore za Europski parlament. 

Prostor za trgovanje malih stranaka

Prilično je neuvjerljiv argument gospođe Markić da je svaka stranka podložna nekakvoj velikoj korupciji kada ih imamo 8 ili 9 u Saboru, a da će situacija biti puno bolja ako ih bude, recimo, 15. Upravo suprotno. Situacija bi bila puno gora. 

Otkad su zabrane demokratske?

HDZ shvaća slobode i ljudska prava upravo u tome da svi naši građani imaju pravo na referendumu izraziti svoje mišljenje. Zato smo protiv bilo kakvih zabrana, pa i ove što nudi Željka Markić u predloženom referendumskom pitanju - zabrane predizbornih koalicija. Zabrane nisu izraz slobode ljudskog društva. 

ŠEKS: PROTIV FRAGMENTACIJE POLITIČKE SCENE

I Vladimir Šeks, potpredsjednik Odbora za Ustav, komentirao je referendumsku inicijativu „U ime osobnih ambicija“. Za RTL Danas ponovio je da se HDZ apsolutno slaže s uvođenjem preferencijalnog glasovanja, no protiv je ostalih prijedloga koji bi doveli do fragmentacije hrvatske političke scene.