Osim što je komentirao ocjenu Europske komisije o stanju hrvatskog gospodarstva, naš financijski stručnjak i sabornik Ivan Šuker odgovarao je na pitanja novinara o najavama zakonskog ograničenja - po hitnom postupku - zateznih kamata. Ministarstvo pravosuđa, naime, najavilo je da će hitnim izmjenama zakona umanjiti zatezne kamate. Šuker je upozorio da je reakcija zakašnjela - zatezne je kamate odavno trebalo smanjiti jer se država već mjesecima jeftino zadužuje. 

Šukerov odgovor na novinarsko pitanje pogledajte u cijelosti, a u nastavku i pročitajte:

Zakašnjeli politikantski potez

Vladajući se „hvale“  da zadužuju državu po niskim kamatama. Zar nije bilo logično - kad su pale redovne kamatne stope - da onaj tko donosi parametre za izračun zatezne kamate reagira u istom trenutku? Jer, kad reagirate s osam mjeseci zakašnjenja - onda je to čisti politikantski potez! Ako ministar financija kaže da se zadužio „po povijesno niskoj kamatnoj stopi“, onda je nelogično da država ostavlja tako visoku zateznu kamatu za one koji nisu u stanju na vrijeme podmiriti svoje obveze. 

SDP-ova socijalna neosjetljivost

Najavljeno ograničenje zateznih kamata je još jedan od mnogih spinova i predizbornih štosova. Ako se želi nekome pomoći - treba reagirati na vrijeme! Osobito u ovakvoj teškoj situaciji - kad je 320.000 građana blokirano! Oni, naime, plaćaju zatezne kamate! Tu je i problem građana s kreditima u „švicarcima“ - i oni plaćaju zatezne kamate jer nisu u stanju otplaćivati kredite na vrijeme! 

A što radi HNB?

Mora se pratiti kretanje kamatne stope i promptno reagirati - jer osnova za izračun zatezne kamate je varijabilna. I tu je Ministarstvo pravosuđa moralo reagirati, a stručnu potporu morali su dobiti od HNB-a i Ministarstva financija.