Najavasmanjivanja plaća u državnoj službi, dva mjeseca nakon što je počela fiskalnagodina, pokazuje kako postoje veliki problemi u izvršavanju proračuna, rekla jeHDZ-ova zastupnica Martina Dalić na konferenciji za novinare u Hrvatskom saborukomentirajući odluku o smanjenju bruto plaće za tri posto.

Mišljenja jekako način na koji se takva odluka donosi pokazuje da postoje veliki problemi uizvršavanju proračuna i u stabilnosti javnih financija.

"Takvipotezi Vlade jasno pokazuju kako Vlada baš ne vlada situacijom", poručilaje.

Najavljenirebalans neće stabilizirati javne financije ako ne bude praćen trogodišnjimjasnim programom gospodarskog rasta s preciziranim mjerama za stabilizacijuproračuna i zaustavljanje pada gospodarstva, ocijenila je.

Za Dalić jeteško shvatljiva i odluka da se administrativnom mjerom ukine pravo ugovaranjavisine minusa po tekućem računu.

"Nerazumijem smisao i potrebu vlade za takvim odlukama jer živimo u tržišnomgospodarstvu u kojem postoji sloboda ugovaranja i sloboda uspostavljanjaposlovnih odnosa", kazala je.

Zapitala se izašto primjerice nekome tko je više godina uredan klijent banke ograničitipravo na minus po tekućem računu viši od njegove plaće.

Odbacujućioptužbe vladajućih kako su zatekli državu u katastrofalnom stanju, Dalić jeustvrdila kako je premijer Zoran Milanović vlast preuzeo prije više od godinudana te je stoga njegov argument pozivanja na prethodnike iscrpljen i promašen.

Sadašnja Vladaje zatekla situaciju u kojoj je bio zaustavljen pad gospodarstva, u kojoj jebio zaustavljen rast nezaposlenih, a ostavljene su im i osnove na kojima jetrebalo nastaviti graditi oporavak hrvatskog gospodarstva, poručila je.

Prozivajućivladajuće zbog, kako je rekao, vođenja države u pogrešnom smjeru, DomagojMilošević ih je pozvao da, ako već ne slušaju oporbu, angažiraju hrvatske ilistrane stručnjake.