(VIDEO) Pozivam vas da ovaj stupanj jedinstva i zajedništva - koje ćemo iskazati u donošenju odluke o otkazivanju Arbitražnog sporazuma - ostvarimo i u svim drugim situacijama i slučajevima bitnim za prosperitet i budućnost našeg naroda i države! Neka nam riječi utemeljitelja moderne hrvatske države dr. Franje Tuđmana - „uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što“ - budu nadahnuće! - istaknuo je, među ostalim, predsjednik HDZ-a (i Kluba zastupnika naše stranke) Tomislav Karamarko u izlaganju uime Kluba na današnjoj izvanrednoj saborskoj sjednici o novonastalim okolnostima vezanim uz provedbu Sporazuma o arbitraži između Hrvatske i Slovenije.

Izlaganje predsjednika Karamarka možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Odlučan i primjeren odgovor 

Današnje izvanredno zasjedanje Sabora rezultat je spoznaje o ugroženosti nacionalne sigurnosti, te nacionalnih i državnih interesa koji su se očitovali u pokušaju legalnih predstavnika Slovenije da nedopustivim aktivnostima - pri Arbitražnom sudu - utječu na odluke suda. A na štetu Hrvatske! Ovdje smo u namjeri da - kao najviše zakonodavno i predstavničko tijelo RH - odlučno i primjereno odgovorimo na pokušaj ugrožavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta RH. 

Prekršeno načelo povjerljivosti

Podsjećam, Hrvatska je nakon dugotrajnih pokušaja da se granica sa Slovenijom definira u duhu dobrosusjedskih odnosa zaključila Sporazum o arbitraži - koji je ratificirao Hrvatski sabor. Povjerili su Arbitražnom sudu da objektivno i nepristrano utvrdi granicu između dvije države. Jasno je utvrđeno da je postupak povjerljiv i da će se obje strane suzdržavati od svakog postupka - ili izjave - koji mogu ugroziti rad suda. Pokazalo se, međutim, da se Slovenija nije držala obveze! 

Nepovratno izgubljeno povjerenje

Sam postupak i njegov rezultat je kompromitiran. Nepovratno je izgubljeno povjerenje u objektivnost i nepristranost rada suda. Tako i mogućnost poštenog i pravednog rješenja arbitražnog postupka. Dodatnom nepovjerenju doprinijelo je žurno imenovanje novog slovenskog arbitra - kao da se ništa nije dogodilo! Nakon što je grubo prekršila pravila arbitražnog postupka, Slovenija je u žurnom imenovanju arbitra zaobišla parlamentarnu proceduru. Ili ne shvaćaju ili ne žele shvatiti da je razotkriven pokušaj prijevare! 

Zajedništvo u zaštiti nacionalnih interesa

Zbog toga sve sastavnice naše državne vlasti iskazuju odlučnost i zajedništvo - poduzmimo sve pravne, diplomatske i političke mjere da zaštitimo nacionalne i državne interese. Diplomatske fraze izrečene jučer - o razumijevanju naše zabrinutosti, ali, istodobno, o postojanju načina da se nastavkom arbitraže takva zabrinutost riješi, već najavljuju pritisak kojem ćemo biti izloženi. Tu smo lekciju naučili 90-ih! Ne postoji pritisak jači od odlučnosti jednog naroda da se bori za istinu i zaštitu nacionalnih interesa!

Bezuvjetno istupanje iz arbitraže

Moramo odlučno - i riječju i djelom - pokazati da nećemo prijeći preko grubog kršenja odredbi Sporazuma o arbitraži i načela međunarodnog sudovanja. Naše odluke moraju potvrditi naše nastojanje da zaštitimo načela međunarodnog prava - jer ovaj pokušaj prijevare bio je pokušaj kompromitacije tog prava. Jednoglasno danas moramo obvezati Vladu RH da žurno i bezuvjetno pokrene prestanak Sporazuma o arbitraži. Uporište za to imamo i u Ustavu RH i u Zakonu o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora.

Dobrosusjedski odnosi - poštivanje zakona

Odnosi među članicama EU moraju počivati na načelima jednakosti, ravnopravnosti i međusobnog uvažavanja. Zbog toga naši partneri i prijatelji u EU moraju shvatiti da su naši potezi izraz zaštite nacionalnih i državnih interesa. Te u funkciji zaštite načela međunarodnog prava i načela vrijednosti EU kao zajednice civiliziranih naroda i država. Naši susjedi Slovenci trebali bi shvatiti da su svojim postupcima kompromitirali Arbitražni sporazum i sudovanje. I dodatno potencirali nepovjerenje u dobrosusjedske odnose. Dobrosusjedstvo i suradnja moraju počivati na međusobnom uvažavanju i poštivanju zakona i legitimnih interesa. Prošli smo težak put osamostaljenja, bili izvrgnuti krvavoj agresiji, ali uz goleme žrtve uspjeli sačuvati samostalnost i teritorijalni integritet. Zato smo posebno osjetljivi na svaki pedalj svoje zemlje! 

Jasna poruka o zaštiti suvereniteta

Nikad nismo - niti ćemo - posezati za tuđim, ali svima moramo dati do znanja da nikome nećemo dopustiti da nam oduzima ono što je naše. Pozivam da zajedno i odlučno sadašnju - i sve buduće vlade - obvežemo da u ovom konkretnom slučaju ugroze nacionalnih i državnih interesa svim pravnim, diplomatskim i političkim sredstvima štitimo nacionalne interese, teritorijalnu cjelovitost i suverenitet. Neka naša odlučnost i zajedništvo - koje ćemo pokazati donošenjem zaključka - bude jasna poruka svim tijelima državne uprave. Posebice diplomatskim predstavnicima na kojima je zadaća da potez ovog visokog doma na primjeren način predstave i objasne našim prijateljima i saveznicima. Pozivam vas da ovaj stupanj jedinstva i zajedništva ostvarimo i u svim drugim situacijama bitnim za prosperitet našeg naroda i države. Neka nam riječi utemeljitelja moderne hrvatske države dr. Franje Tuđmana - „uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što“ - budu nadahnuće. Ali, jasan signal svim našim susjedima da ćemo istim mjerilima mjeriti sve naše moguće granične nesuglasice. 

JEDNOGLASNO

Sabor je jednoglasno - glasovima 141 zastupnika - obvezao Vladu RH na pokretanje postupka za prestanak Sporazuma o arbitraži.