Domagoj Ivan Milošević gostovao je jutros u Novom danu na N1 televiziji. Neposredni povod: jučerašnja zajednička sjednica triju saborskih odbora (za europske poslove, za gospodarstvo i za vanjsku politiku) na temu „Zajednička trgovinska politika Europske unije“ koju su - unatoč nazočnosti povjerenice Europske komisije za trgovinu Cecilije Malmström - napustili zastupnici SDP-a pod izlikom da u dnevni red nije uvrštena točka o Nacionalnom planu za borbu protiv diskriminacije.

http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/sdp-ovci-napustili-sjednicu-pred-europskom-povjerenicom-ljuti-su-na-milosevica-hdz-zbog-nacionalnog-plana-za-borbu-protiv-diskriminacije/5826675/

Prenosimo ključne poruke iz Miloševićeva gostovanja:

O SDP-ovu igrokazu

Nakon pet godina u Saboru svašta sam doživio, ali iznenadili su me jučer SDP-ovci, jer nije bilo ni vrijeme ni mjesto da se pred povjerenicom Europske komisije i sjednicom tri odbora o tako važnom pitanju traži bilo koja druga tema. Nakon prospavane noći, moram priznati da me malo žalosti da je najveća opozicijska stranka, SDP, pala na takve grane i da na takav način mora tražiti medijsku pozornost. Ona scena jučer bila je očito pokušaj zloupotrebe sjednice. Uostalom, Odbor za europske poslove uskoro će raspraviti temu Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije.

O prekomjernom deficitu

S obzirom na odlična makroekonomska kretanja u Hrvatskoj i redom pozitivne pokazatelje, očekujemo da bi Republika Hrvatska u svibnju ili lipnju već mogla mogli izaći iz procedure prekomjernog deficita.

O dijalogu s EU

Gospođa Malmström treća je povjerenica Europske komisije koja je posjetila Hrvatsku u sedam dana. Odlična je to nova praksa EK - da se pokuša sa što više članica razgovarati izravno, da se ne odvija sve u Bruxellesu. Izrazito je važno javnosti približiti sve europske procese, osobito nakon Brexita, i gdje je tu interes Hrvatske. Članstvo Hrvatske u Europskoj uniji snažan je i moćan alat, koji trebamo dokraja iskoristiti. Neke od naših ključnih gospodarskih potencijala puno ćemo lakše ostvariti kao članica Unije. Nekako se zaboravlja da nisu više samo tvrtke u konkurenciji, danas su i vlade i administracije u konkurenciji, natječemo se za talente, kapital, ulaganja, natječemo se za što više turista.

O važnosti LNG-a

Ruska federacija i danas je prisutna u Europskoj uniji s energentima, posebno na istoku. Najveći alat koji ima EU jest kad djelujemo zajedno. Mi kao Hrvatska imamo fenomenalan geostrateški položaj: kada napravimo LNG terminal, možemo postati energetsko središte za srednju i istočnu Europu. Hrvatska tu ima mogućnost, na tome možemo i zaraditi. Moramo biti brzi, odlučni, znati koji su naši strateški interesi i vidjeti gdje je korist za nas.

O Dragi Prgometu

HDZ ima svog kandidata, jednog jedinog - Dragu Prgometa. Nije mu lak zadatak: ima puno kandidata, većina njih već mjesecima komunicira poruke. Ali, svi vjerujemo da ćemo na izborima postići dobar rezultat i da će, u najmanju ruku, HDZ biti najjači klub u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Očekujem da će HDZ imati barem jednog gradonačelnika u četiri velika grada.

O suradnji s Mostom

Čini mi se iz razgovora s kolegama iz Mosta da su u proteklih godinu dana puno toga naučili o politici. Uopće ne dvojim da će HDZ pobijediti svugdje u Dalmaciji, ali to ne bi smjelo izazvati krizu u državnoj vlasti. Hrvatskoj je potrebna politička stabilnost - to je pitanje odgovornosti spram građana naše zemlje.

O Agrokoru

Vlada je svjesna svoje odgovornosti - ona mora nadzirati procese, u njima sudjelovati, a ne upravljati kompanijom. Ključne su stabilnost dobavljača, sigurnost radnih mjesta i tvrtki koje čine Agrokor.

http://hr.n1info.com/a187832/Video/Info/Milosevic-Vlada-treba-nadzirati-a-ne-upravljati-Agrokorom.html