Nakon stanke koju je u ime HDZ-a zatražio Gordan Jandroković prvi je riječ dobio predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Naglasio je kao je Hrvatska prošla dug put od završetka pregovora i potpisivanja Pristupnog ugovora, kako nije bilo lako, ali smo bili vjerodostojni i došli smo do cilja.

„Tu vjerodostojnost danas Vlada ubija s ovim prijedlogom Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim postupcima s članicama Europske unije.“, bio je jasan Karamarko.

Podsjetio je kako je Hrvatska preuzela obvezu da postupi prema europskom uhidbenom nalogu, bez vremenskog ograničenja, i ne može sada izigrati ono što je obećala.

Naglasio je kako je van svake pameti da ova Vlada ulazi u sukob s Europom zbog ovog zakona i sve hrvatske građane drži taocima tog sukoba.

„Kažu da je zbog branitelja. Kako ih nije sram manipulirati s braniteljima? Dobro znaju u Vladi da nijedan branitelj neće biti izručen europskim uhidbenim nalogom, jer se rat vodio u Hrvatskoj, a ne na teritoriju drugih EU članica.“, kazao je Karamarko.  

Istaknuo je kako Vladina argumentacija vrijeđa zdravu pamet i cijeli ovaj zakonski prijedlog vrijeđa sve one koji istinski žele europsku Hrvatsku.

„To se ne da popraviti amandmanima. Nije dovoljno ni glasovati protiv i sudjelovati u ovoj parodiji demokracije. Ne! Ako Vlada stavi na glasovanje ovaj Zakon, napuštamo ovaj Visoki dom! Mi nećemo dati nikakav legitimitet ovom udaru na vladavinu prava!“, istaknuo je Karamarko.

Upozorio je na posljedice koje ovaj zakon koji negira europsku pravnu stečevinu će donijeti Hrvatskoj.  

„Europska komisija će pokrenuti postupak protiv Republike Hrvatske pred Sudom Europske unije, koji će onda naložiti ukidanja spornih odredbi zakona koji danas Vlada predlaže. Dakle, na kraju će Vlada morati postupiti prema uhidbenom nalogu iz Njemačke.
No, u međuvremenu će Hrvatska ući u Europsku uniju kao zemlja koja krši temelje vrijednosti Europske unije i može biti izložena sankcijama i suspenziji prava u EU, zaključio je Karamarko. 

Odgovarajući na novinarska pitanja, nakon što su saborski zastupnici HDZ-a napustili sabornicu Karamarko je kazao kako Hrvatska treba raščistiti se događalo za vrijeme komunizma.

"King Kong postoji. Oni se boje Perkovićeva odlaska pred njemačke pravosudne organe iz jednostavnog razloga jer bi mogao progovoriti o svojim nalogodavcima. Doći ćemo do King Konga i brzo ćemo vidjeti ima li zločinačkih elemenata u stranci koju nasljeduje današnji SDP, postoje li elementi zločinačkog djelovanja među ljudima koji su možda još danas njihove ikone, a progovorit će se o zapovjednoj odgovornosti Josipa Broza Tita", kazao je Karamarko.

Odbacio je optužbe da je kao ravnatelj POA-e odgovoran za slučaj Perković te naglasio kako je POA radila sve po zakonu, u suradnji s partnerima iz Njemačke, DORH-om i kriminalističkom policijom.

"To je nemušti i nevješti pokušaj da se skrene pozornost s onog što su oni danas učinili. Oni su danas osramotili Hrvatsku", istaknuo je Karamarko.

Odbio je i tumačenja o suradnji Perkovića s prvim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom i ministrom obrane Gojkom Šuškom.

"Nije gospodin Perković pozvan po uhidbenom nalogu u Njemačku zbog toga što je surađivao sa Šuškom i Tuđmanom. Pozivaju ga jer je bio suradnik Josipa Broza Tita, partijskih struktura koje su organizirale ubojstva hrvatskih građana", rekao je Karamarko.

Karamarko je zaključio kako je ova Vlada doživjela novi šamar iz EU.

"Već su u nekoliko slučajeva ukoreni i dobili šamar od EU - Pelješki most, ratifikacija, Zakon o strateškom investiranju, Zakon o policiji koji su htjeli promijeniti mimo dogovora s EU“, zaključio je Karamarko.