Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Zagreba (i član nacionalnog Predsjedništva naše stranke) Andrija Mikulić dao je intervju za Večernji list u kojem je, među inim, komentirao Bandićevo loše upravljanje Zagrebom, pobjedu HDZ-a na euroizborima u glavnom gradu, Josipovićeve afere... Intervju prenosimo u cijelosti, zajedno s uvodom novinara Davora Ivankovića:

Veliki porast potpore birača u Zagrebu, gdje je HDZ dobio 50% više glasova no godinu dana prije, podigao je i ambicije u stranci. Naš potencijal je veći, kaže šef zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić i najavljuje bitku za vlast i u Zagrebu.

Na prošlim lokalnim izborima 2013. HDZ se jako mučio, kao da je očekivao tiho savezništvo s Bandićem. Bandić je dobio dio HDZ-ovih glasova?

Nažalost stoji tvrdnja kako je današnji gradonačelnik dio glasova dobio od birača HDZ-a, ali to mu je zadnji put - siguran sam! Na zadnjim lokalnim izborima nismo imali dovoljno vremena za pripreme s članstvom i biračima, a sada smo to napravili unaprijed, tako da se takva obmana birača ne može više dogoditi. Ne postoji koalicija HDZ-Bandić, jer HDZ ne može, ne želi i neće koalirati s čovjekom koji ujutro u crkvenoj procesiji nosi svijeću, otvara školu Blaženog Alojzija Stepinca, a popodne na reveru nosi bedž s likom zločinca koji je našeg blaženika poslao u smrt. To što on radi čisti je populizam i demagogija. Prema najnovijim istraživanjima oko 50 posto njegova biračkog tijela više ga ne podržava.

No, on još vrijedi kao faktor u Zagrebu?

Kolika mu je vrijednost vidjelo se  i na izborima za EU parlament jer je on javno zatražio od svojih navodnih birača da podrže kandidatkinju s liste SDP-a Višnju Fortunu. Dobila je oko 1700 glasova.

Ne ide mu na ruku ni zadnji nepopularni potez kojim želi uvesti naplatu parkiranja gotovo svuda u Zagrebu.

Mi taj prijedlog nećemo podržati. Nije normalno da kupujete stan, a time i parkirno mjesto, pa da vam to Grad želi ponovno naplatiti. Smatramo da treba biti kao i u mnogim europskim metropolama, gdje se u središtu grada parkiranje plaća po višoj cijeni da bi se centar rasteretio od prometa. To je prava svrha. Na prigradskim dijelovima grada, gdje još ne postoji sva komunalna infrastruktura apsolutno se ne smije naplaćivati parkiranje. Ovim prijedlogom gradonačelnik pokazuje potpunu socijalnu neosjetljivost, ponaša se kao da je Superhik. Želi smanjiti cijenu parkirališta u centru. Time će zagušiti Grad!

U javnosti ste poznatiji kao frontmen koji iznosi stavove Predsjedništva HDZ-a vrlo oštro prema predsjedniku Ivi Josipoviću. Kad ste rekli da ne bi bio predsjednik da je morao proći sigurnosnu provjeru, on vas je nazvao specijalcem HDZ-a za prljave poslove?

Član sam nacionalnog Predsjedništva stranke, a novo vodstvo drži se načela da budemo otvoreni i jasni. Nastupao sam prema Predsjedniku RH s argumentima, moj istup sigurno nije prljav posao, ali njegove afere kao što su ZAMP, Emporion, Štedionica Zlatica, Komercijalna banka, Adriatica net - zasigurno jesu. Kad me nazvao specijalcem, to sam doživio kao kompliment.

Ako ikad padne, na čemu će pasti Milan Bandić?

Jedan od razloga bit će i Jakuševac. Svima je već jasno da ne postoji vizija razvoja grada. Bandić gubi potporu. I ovoj umjetnoj koaliciji s HSLS-om nazire se kraj. U HSLS-u su shvatili da je za Bandića ta koalicija bila brak iz interesa, a to traje dok „prevarena strana“ ne shvati.

Kakav je plan, kako ćete se vratiti na vlast u Zagrebu?

Ova izborna pobjeda HDZ-a u Zagrebu je najveća od 1997. i jasan je pokazatelj novih pobjeda na nacionalnoj razini. Mi ćemo istodobno raditi na tome da osvojimo vlast u Zagrebu i prije redovnih izbora.

Dakle, na državnoj razini HDZ traži prijevremene izbore, a slično će tražiti i u Zagrebu?

Ne daj Bože da se dogodi ono što Bandić najavljuje, da postane gradonačelnik Hrvatske. Jer ako bi on državom upravljao onako kako upravlja Zagrebom, bila bi to tragedija. Njegov brod tone, s njega ljudi već iskaču, pa onda on dovodi nove bez referenci. HDZ će se zalagati da Bandić ne odradi mandat. Ima tanku većinu u Skupštini i nadam se da će je brzo izgubiti. HDZ u Zagrebu nije nikome Kvisko.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/video-u-zagrebu-23000-glasova-vise-nego-lani-pobjeda-kao-u-doba-dr-tudmana