HDZ neće i ne može podržati prijedlog gradonačelnika Milana Bandića o izmjeni Statuta Grada Zagreba, prema kojem bi neke nacionalne manjine imale zajamčene fiksne kvote u Gradskoj skupštini! - istaknuo je, između ostalog, predsjednik zagrebačkog HDZ-a (i član nacionalnog Predsjedništva naše stranke) Andrija Mikulić na današnjoj konferenciji za novinare.

Prvi čovjek zagrebačkog (gradskog) HDZ-a ocijenio je pritom Bandićev prijedlog kao predizbornu manipulaciju s nacionalnim manjinama.

- To je grubo iskorištavanje nacionalnih manjina kao poluge za dodatne glasove i to je loša poruka prema nacionalnim manjinama u Zagrebu. Vidi se da zagrebački gradonačelnik ne štedi nikoga!

Bandićeve predizborne manipulacije

Mikulić je istaknuo da je na nacionalnoj razini to pitanje riješeno Ustavnim zakonom, a da se na lokalnoj razini traži konsenzus o jačem uključivanju nacionalnih manjina u javno-politički život Zagreba.

Podsjetio je da je upravo HDZ tražio povećanje proračunskih sredstava za nacionalne manjine - kako bi bila veća od onih koje je prethodno predložio gradonačelnik, odnosno gradska uprava.

- Tako se pokazuje kako se stvarno pridonosi jačanju i prepoznatljivosti nacionalnih manjina u društvu. HDZ neće podržati gradonačelnikov prijedlog i trgovanje glasovima nacionalnih manjina - odnosno mjestima u Gradskoj skupštini. Nećemo podržati nijednu takvu predizbornu manipulaciju!

Izdvojio je da se o izmjeni Statuta moglo razgovarati daleko prije lokalnih izbora ili da se može - nakon njih.

- U Zagrebu postoje mnoge nacionalne manjine kojih se gradonačelnik Bandić nije niti sjetio!

SMANJITI PRIREZ U ZAGREBU!

U odgovoru na pitanje novinara o smanjenju prireza, Mikulić je kazao da je to vrlo zahtjevan posao koji bi trebalo odraditi u iduće četiri godine.

- Prirez u Zagrebu je najviši u Hrvatskoj i mora se smanjiti. Iz Gradske uprave tvrde da se proračun puno bolje puni, pa onda smanjimo prirez i omogućimo da to građani osjete na svojim primanjima.