Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković jučer je obišao Splitsko-dalmatinsku županiju, a događaji su se nizali jedan za drugim. U Operativno-vatrogasnom zapovjedništvu u Divuljama pratio je međuresornu vježbu „Sigurnost 19“, na kojoj su se provjerile spremnost i koordinacija vatrogasnih, policijskih i vojnih snaga - opremljenih zahvaljujući i europskim sredstvima - uoči ljetne protupožarne sezone.

Jačanje protupožarne zaštite

- Vježba je prostorno obuhvatila 3 županije, a sudionici, njih čak 232, pokazali su visoki stupanj sposobnosti. Sustav domovinske sigurnosti spreman je za djelovanje u kriznim situacijama i na teško pristupačnim terenima. U ovom mandatu Hrvatska vatrogasna zajednica podiže se na razinu Središnjeg državnog ureda. To je snažna poruka svima koji žive vatrogastvo, kojom potvrđujemo - uz povećanje proračunskih sredstava - svoju privrženost jačanju kapaciteta sustava protupožarne zaštite! - istaknuo je predsjednik Plenković.

https://vlada.gov.hr/vijesti/plenkovic-u-divuljama-pohvalio-sinergiju-svih-dionika-vjezbe-impresivne-zracne-pomorske-snage-i-tehnoloski-napredak/26008

Nakon vježbe, ministar obrane Damir Krstičević potpisao je 2 sporazuma - o gašenju velikih požara na otvorenom prostoru zrakoplovima HV-a & o suradnji s HGSS-om.

Dnevna bolnica u Zagvozdu

Plenković je tijekom obilaska SDŽ-a otvorio Podružnicu Kliničkoga bolničkog centra Split u Zagvozdu, gdje je i (grado)načelnicima s tog područja uručio ugovore o financiranju prema programima održivog razvoja lokalne zajednice i podrške brdsko-planinskim područjima.

- Otvorenjem Podružnice osigurali smo dostupnije zdravstvene usluge i bolju kvalitetu života u Dalmatinskoj zagori. Ulaganjem od 11 mil. kn uređene su dnevna bolnica, ordinacije obiteljskih liječnika, ljekarna i stomatološka ambulanta. Razvijamo komunalnu, gospodarsku i socijalnu infrastrukturu, što potvrđuju i danas uručeni ugovori koji će pružiti zamah postojećim aktivnostima u ovom kraju Lijepe Naše.

https://vlada.gov.hr/vijesti/dnevna-bolnica-u-zagvozdu-omogucit-ce-novu-kvalitetu-zivota-ljudima-koji-zive-u-dalmatinskoj-zagori/26011

Projekt „Jadro - izvor života“ u Solinu

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a pohodio je i Solin, najmlađi grad u RH - s brojnim demografskim mjerama i pozitivnim priraštajem! U napuštenom tupinolomu u Majdanu otvorio je radove na izgradnji škole višestranog razvoja u prirodi u sklopu projekta „Jadro - izvor života“, za koji je ugovor potpisan lani na sjednici Vlade u Splitu. Vrijednost: 24.4 mil. kn, od čega su 20 mil. nepovratna sredstva iz EU fondova! Uređenjem tog zapuštenog prostora unutar Ihtiološkog rezervata „Jadro - gornji tok“ turistička ponuda Solina dobit će na dodatnoj vrijednosti, a građani, ponajviše mladi, nove edukativne i rekreativne sadržaje.

https://vlada.gov.hr/vijesti/plenkovic-u-solinu-revitalizacija-podrucja-izvora-rijeke-jadro-emancipirat-ce-prirodnu-i-kulturnu-bastinu-ovoga-kraja/26007

Inkubator za visoke tehnologije

U Gradu pod Marjanom otvorio je pak radove na rekonstrukciji bivšega Omladinskog hostela Spinut u zgradu Inkubatora za visoke tehnologije Sveučilišta u Splitu. Ukupna vrijednost projekta iznosi 20 milijuna kuna, od čega su gotovo sve bespovratna sredstva iz fondova EU-a.

- U sinergiji s Gradom Splitom i Splitsko-dalmatinskom županijom, a Vlada omogućava brže i učinkovitije financiranje zajedničkih projekata. Na tome kontinuirano radimo! Ovim projektom povezujemo znanost i obrazovanje s realnim sektorom i gospodarstvom. Upravo je to rješenje za buduću konkurentnost Splita kao sveučilišnog grada, grada kulture, turizma, sporta, ali i grada poduzetništva! - poručio je Plenković.

https://vlada.gov.hr/vijesti/inkubatorom-za-visoke-tehnologije-u-splitu-znanost-i-obrazovanje-povezat-ce-se-s-realnim-sektorom-i-gospodarstvom/26015

Gradnja studentskog doma u Splitu

Predsjednik Plenković potom je obišao gradilište Studentskog doma „Bruno Bušić“ u Splitu, čija će rekonstrukcija omogućiti ugodniji život studenata, osobito onih s invaliditetom ili smanjenom pokretljivosti. Projekt je vrijedan 61 milijun kuna, od čega se 32 milijuna dodjeljuje iz EU fondova.

„Kupujmo hrvatsko“

Na kraju izrazito sadržajnog dana, a nakon veličanstvenog skupa HDZ-a na Peristilu, predsjednik Plenković još je na splitskoj Rivi sudjelovao u akciji Hrvatske gospodarske komore „Kupujmo hrvatsko“, kojom se promiču domaći kvalitetni proizvodi i podupire gospodarstvo u svim krajevima Lijepe Naše.

https://eu.hdz.hr/iz-splita-za-razliku-od-demagoga-izolacionista-mi-cemo-i-na-ovim-izborima-biti-ponosni-pobjednici

U dvodnevnoj manifestaciji kojoj je cilj poticanje plasmana domaćih proizvoda predstavlja se više od 130 izlagača, hrvatskih tvrtki, OPG-ova, obrta, domaćih radinosti, udruga, zadruga i ustanova.

Koji tempo! Predsjednik Plenković u 6. brzini!