U svom izlaganju na svečanoj sjednici Gradskog vijeća  Dubrovnika, održanoj u povodu blagdana svetog Vlaha i Dana Grada, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković podsjetio je na tradiciju obilježavanja Dana svetog Vlaha, zaštitnika Dubrovnika i Dubrovačke biskupije, koja seže u 10. stoljeće - u vrijeme vladavine hrvatskog kralja Stjepana Držislava.

Počast dubrovačkim velikanima i braniteljima

Posebnu zahvalnost uputio je hrvatskim braniteljima koji su Grad obranili od velikosrpskog agresora:

- Festa Svetog Vlaha podsjeća nas na uspjeh, izvrsnost, hrabrost, vjeru i zajedništvo Dubrovčana kroz povijest. Mudrim upravljanjem, trgovinom, diplomacijom i ljubavlju prema slobodi, Dubrovnik je kroz stoljeća postao predvodnik na mnogim područjima.

Odao je priznanje brojnim dubrovačkim velikanima koji su zadužili Hrvatsku te podsjetio na važne povijesne činjenice:

- Dubrovačka Republika prva je u Europi, još 1416. godine, ukinula ropstvo. Uspostavila je jedan od prvih sustava kanalizacije još u 13. stoljeću, patentirala koncept karantene, otvorila prvo sirotište u Europi i donijela prvi pomorski zakon o osiguranju.

Projekti vrijedni 4,5 milijarde kuna

Osvrnuo se i na jučerašnju sjednicu Vlade koja je održana u jednom od najljepših spomenika kulture i najposjećenijem povijesnom muzeju - Kneževom dvoru: 

- Dali smo podršku gospodarskom rastu Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika, o čemu najbolje svjedoči činjenica da smo donijeli odluke i potpisali ugovore za projekte u vrijednosti od čak 4,5 milijarde kuna! Na prvom mjestu su nam, prije svega, hrvatski ljudi, njihov kvalitetniji život. Predani smo ravnomjernom regionalnom razvoju Lijepe Naše i smanjivanju nejednakosti između njenih krajeva.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/vlada-rh-u-dubrovniku-52-ugovora-18-sporazuma-2-odluke-za-projekte-vrijedne-vise

Rekordni turistički rezultati

Govoreći o rekordnim turističkim rezultatima u 2018. (milijun i 312 tisuća dolazaka, što je 8% više nego u godini prije, & 4 milijuna i 421 tisuća noćenja, što je 5% više nego 2017.), Plenković je kazao da Dubrovnik iz godine u godinu ostvaruje stalan rast dolazaka i noćenja turista, čemu pridonose i kontinuirana prilagodba turističkih sadržaja i izgradnja hotelskih smještajnih kapaciteta. 

Razumije, kazao je, potrebu gradonačelnika Mate Frankovića i njegovih suradnika da turizam, koji nosi ekonomsku i financijsku snagu, bude održiv, uređen i upravo onakav kakav zaslužuje Dubrovnik kao biser povijesti i kulture. 

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/29-rodendan-hdz-dubrovnik-do-kraja-mandata-ispunit-cemo-svako-obecanje-realizirati

Partnerstvo s lokalnim jedinicama

Predsjednik Plenković podsjetio je na ključno načelo njegove Vlade: partnerstvo s jedinicama lokalne i područne samouprave i to na način kako to nijedna vlada dosad nije učinila:

- Izmjenom zakona o njihovom financiranju, lokalnim i područnim jedinicama osigurali smo znatno veće prihode, a time i veće mogućnosti za realizaciju svojih programa i projekata. Posebno pozdravljam komplementarnost mjera lokalne i nacionalne razine u pogledu provedbe demografskih mjera, kojima će se osigurati bolji život hrvatskim obiteljima, pogotovo mladima.

Dječji vrtić Palčica, OŠ Montovjerna & Studentski dom

U tom kontekstu spomenuo je, jutros otvoreni, nadograđeni dio dječjeg vrtića Palčica, jednog od 500 vrtića koji se grade, obnavljaju ili proširuju u mandatu ove Vlade. 

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/potpisani-ugovori-za-113-vrtica-u-ruralnim-podrucjima-ciju-gradnju-ili-obnovu

Vlada je podržala i izgradnju Osnovne škole Montovjerna, prvu novoizgrađenu školu u Dubrovniku od 1985. godine, te projekt kompleksa studentskog doma Sveučilišta u Dubrovniku (u ukupnoj vrijednosti od 216 milijuna kuna), koji će pridonijeti poboljšanju studentskog standarda i povećati smještajne kapacitete za studente, prvenstveno one u težem socio-ekonomskom položaju.

Realizacija projekata zahvaljujući članstvu u EU

Posebno se osvrnuo na Pelješki most te modernizaciju & proširenje Zračne luke Dubrovnik, istaknuvši činjenicu da se oba projekta odvijaju zahvaljujući hrvatskom članstvu u Europskoj uniji.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/peljeski-most-gradi-se-i-brze-od-planiranog-do-31-sijecnja-2022-povezat-cemo-jug-s

- Bez nepovratnih 357 milijuna eura koje smo dobili iz EU fondova projekt Pelješkog mosta bilo bi teško realizirati. To je važno shvatiti kada na hrvatskoj političkoj sceni ima onih koji nas populistički i demagoški zasipaju „informacijama“ o tome da je dobro izići iz EU. Pitajte ih: kako bi onda oni financirali Pelješki most, gdje bi našli tolika sredstva?! Kako bi obnovili Zračnu luku, koja će uskoro moći godišnje primiti 4,9 milijuna putnika?!

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/za-peljeski-most-zracnu-luku-dubrovnik-nepovratno-smo-dobili-vise-od-500-milijuna

Živio nam sveti Vlaho!

Na kraju obraćanja, zahvalio je domaćinima na gostoprimstvu te čestitao svim Dubrovkinjama i Dubrovčanima Dan Grada u ime Vlade i u svoje osobno:

- Živio nam sveti Vlaho!

Nakon svečane sjednice Gradskog vijeća, predsjednik Vlade Plenković susreo se s dubrovačkim biskupom, msgr. Matom Uzinićem te obišao obnovljenu Biskupsku palaču. Poslijepodne je sudjelovao i na otvaranju Feste svetog Vlaha i na Večeri od Kandelore.