U Sisku je prigodnim programom svečano obilježen Dan Sisačko-moslavačke županije. Ova županija, naime, svoj dan obilježava 10. lipnja - na datum rođenja dvojice velikana hrvatske povijesti - Stjepana i Antuna Radića. Svečani program otpočeo je u jutarnjim satima - položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod središnjeg križa na gradskom groblju Viktorovac. Potom su u spomen na sve poginule hrvatske branitelje svijeće zapaljene kod spomenika na Trgu dr. Franje Tuđmana.

Kod rodne kuće braće Radić

U Desnom Trebarjevu - mjestu u kojem su se rodili braća Radić - župan Ivo Žinić bio je na čelu županijskog izaslanstva koje je položilo vijenac kod rodne kuće dvojice velikana. U Crkvi svetog Martina Biskupa u Martinskoj Vesi je potom služena sveta misa koju je predvodio sisački biskup monsinjor Vlado Košić. A u Domu INA Rafinerije u Sisku održana je svečana sjednica Županijske skupštine. Na sjednici su, valja istaknuti, prisustvovali i brojni gosti, među inima, i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić. Uručene su nagrade pojedincima koji su dali poseban doprinos razvoju županije.

Prisutnima su se - uime domaćina - obratili župan Žinić i predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić. Potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner na svečanoj je sjednici prisustvovao kao izaslanik predsjednice RH. Osobni izaslanik predsjednika Tomislava Karamarka bio je sabornik Ivan Šuker. 

Donosimo njihove ključne poruke:

ŽINIĆ: Pripremamo projekte vrijedne 2,5 milijardi kuna!

Sisačko-moslavačka županija posjeduje izuzetne vrijednosti - lijepu prirodu, vrijedne ljude, nemjerljivo bogatstvo u zemlji, tradiciji i kulturnoj baštini. Strateški se okrećemo gospodarstvu, poljoprivredi, razvoju obrta, srednjeg i malog poduzetništva te turizmu. S ciljem stvaranja što boljeg okruženja za razvoj i u ovoj godini nastavljamo provođenje vlastitog sustava poticajnih mjera - da bismo ublažili posljedice krize i poticali novi gospodarski razvoj. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju postali su nam dostupni strukturni i kohezijski fondovi. Početkom 2015. intenzivirali smo, stoga, proces prikupljanja projektnih ideja te inicirali izradu niza novih projekata. Trenutačno naša županija - u suradnji s gradovima, općinama, udrugama i fakultetima ima u pripremi 117 projektnih prijedloga - ukupne vrijednosti 2,5 milijarde kuna! A ukupno 53 projekta su potpuno spremna za kandidiranje na javne pozive. Vjerujem da ćemo uspješno realizirati sve planirane projekte i da će oni doprinijeti stvaranju radnih mjesta i ostanku mladih, školovanih ljudi u županiji. Zadatak svih nas koji smo dobili povjerenje građana je stvaranje uvjeta za brži gospodarski razvoj i kvalitetniji život.

ROKSANDIĆ: Gospodarski oporavak - prioritet!

Podupiranjem rada župana i njegovih zamjenika, vijećnice i vijećnici Županijske skupštine možemo i moramo na demokratskim temeljima raditi i donositi odluke koje će osigurati prosperitet svih građana. Prioritet - rješavanje problema nezaposlenosti. Maksimalno ću se zalagati za donošenje odluka koje će pridonijeti razvoju naše županije i tako stvoriti pozitivno okruženje! Te potaknuti sve dionike političke vlasti na suradnju usmjerenu na ravnomjeran razvoj. Novi smjerovi i planovi pokrenuli su snagu koja će našu županiju podići s dna ljestvice razvijenosti i vratiti u društvo razvijenih.

REINER: Neumorno širiti istinu o Domovinskom ratu!

Od svega što je bilo pozitivno - što je župan spomenuo - pohvalio bih Udrugu dragovoljaca Domovinskog rata koja na području ove županije vrlo uspješno provodi projekte terenske nastave na temu Domovinskog rata. Zašto sam to izdvojio od svega drugoga? Zato jer je naša obveza - nas koji smo sudjelovali u Domovinskom ratu i onih koji su živjeli u to vrijeme - širiti istinu. Mladima treba prenijeti činjenice da bi znali pravu cijenu hrvatske neovisnosti i slobode. Nikada se ne smijemo umoriti ponavljati zasluge naših branitelja i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u stvaranju Hrvatske!

ŠUKER: Županije su potrebne hrvatskom narodu!

Iz govora župana Žinića jasno je koliko su županije potrebne hrvatskom narodu - koliko su potrebne područjima koja su stradala u Domovinskom ratu. Područjima, dakle, koja su dala golemi doprinos u izgradnji hrvatske države. Županije treba osnažiti - ne samo deklarativno. Treba im dati moć odlučivanja i financijski im pomoći.